torek, 1. januar 2013

SREČNO 2013!

14.julij (nedelja) ... ončno po 4 letih spet na morju. Psi so vzgojeni,pridni, mirni in potrpežljivi. V družbi kar treh smo bili v 2 različnih kampih. Smo že nazaj z dopusta; malo Dalmacije, malo Istre. Psi so uživali v družbi koles. Tudi delali smo lahko in to celo tik ob morju. Smo našli super place. Ampak delo ob 6h zjutraj in pozno zvečer; čez dan čuvanje opreme, nabava, nič drugega. Bi še šli :) Danes smo naredili super sled; vsa prekrižana, prehojena, polna potrditev v terenu in to tik ob prometnici. Kakšna bliskovita nakazovanja predmetov. Se vidi, da 14dni niso videli zelene trave :)

Alyx na Murterju

Razgled na Brione


1.maj (sreda) ...
Sem se izvlekel s to izsiljneo telovadbo, ko sem hodil po objektive, prodajal, kupoval. Včeraj mi je popustil živec v križu. Spet sem med živimi. Koooončno! Hodim ... Sicer je vse razboleno, me pa več ne štromira. Danes to lahko potrdim, včeraj še nisem vedel ali spet samo pretiravam ali tako ostane. Hodim po stanovanju, spet končno pridem do kopalnice, hodim zunaj po dvorišču, že kolesarim - kar naenkrat; včeraj sem šel s psi 5km za probo v klanec; zvečer sva šla celo na kres :) Rešen sem! Po 14 dneh ležanja v trdo, še več. Življenje je lepo ...

16.marec (sobota) ...
Končno je skopnel sneg, da smo naredili po dolgem času suh trening. Kar med zvončke smo se spravili, je še najbolj pomladansko vzdušje :)

4.marec (zvečer) ...
Nič več se nimamo lepo ... Tujec se v naši velikodušni družbi zelo nesramno obnaša, kljub temu, da mu nudimo vse, kar si lahko marsikateri pes le želi ... Korekten odnos skozi delo polno potrjevanja in nagrad, gibanje v naravi ... Očitno preveč oblastno nastrojen pes, kakor se je navadil v le dveh letih življenja, je odrrasel v potuhnjen karakter, ki ga skriva za igrivim videzom in na polno usekal po roki v kateri je bila - HRANA - držal, povlekel in še kar držal ...?! Pes seveda ni ničesar kriv, le malo dodatka si je zaželel v obliki svežega mesa :) Bolt bo še napadal, vendar koga, o tem trenutno odloča njegov očitno nevešči lastnik, ki si je privoščil psa, kateremu ni kos - pes je le njegovo ogledalo. Ne pravijo zastonj: "Kakršen gospodar - tak je njegov pes!"











4.marec (ponedeljek) ...
Lepo se imamo ...!



21.februar (četrtek) ... V zadnjem mesecu smo uspešno prevzgojili 2 malinoisa v prijazna in za delo zavzeta psa: psičko Saro in psa Butcha. Sara, čisto podrejena psica, brez kakršnekoli želje po igri ali plenu, zapuščena, je zdaj vesela psička, dobra čuvajka in prijazna do človeka. Nova lastnika sta prezadovoljna vendar bo potrebno še nekaj časa kontrolirati delo in odnos, da se vse ne pokvari.




19.januar (sobota) ... Bolt - bi kdo rekel, da se lahko v trenutku spremeni v škarje za meso? Tisti, ki smo to občutili - prav gotovo.

                          


1.januar (torek) ...
Naj bo zdravo in napolnjeno z ljubeznijo to leto, ki ga radovedno kličemo v svojo družbo; vsako, ki se poslovi pa naj ostane v lepem spominu, kot to, ki je za nami. Niso leta, ki so prihajajo in dohajajo ... To je naše življenjei in ljubezen, ki nas obkroža, tudi do živali. Naš skupni prostor bo lepši, če bomo skušali razumeti drug drugega.

Kar nekaj ljudi dobi psa kasneje, veliko kasneje, kot je to priporočljivo - direktno iz legla po 7 tednu. Tudi že iz druge ali tretje roke. Večina se jih, ob neželjenih vedenjskih gestah, vpraša o pravih prijemih, kam v šolo, k komu na trening, da bo pes razumel kaj je prav in kaj ne?! Ni je šole, ne prijema in ne uspešnega treninga brez predhodne obvezne navezave STIKA z živaljo. S psom praviloma ni nič narobe, le določene vedenjske vzorce nosi v sebi, ki mu jih je privzgojil prejšnji vodnik. Res je, da je vpliv človeka in okoljskih dejavnikov na psa v dobi odraščanja do 1, 2 oz. 3 let najpomembbnejši. A z razumevanjem psa, poglabljanjem v njegove odzive, zanemarjanjem nezaželjenega in doslednim potrjevanjem zaželjenega vedenja psu hitro pridemo pod kožuh in kmalu bo vesel vsake minute, ki mu jo namenimo. Če si postavimo dosleden načrt potrjevanja s hrano in s pravilno igro in če imamo ta dva inštrumenta pod kontrolo nad gibanjem psa, bo marsikateri že v 14 dneh ali najkasneje v 2 mesecih popolnoma spodoben kužek, vesel, krotek in igriv, pozoren na gospodarja, ki za njegovo pozornost ne bo rabil prosjačiti s klicanjem in vabljenjem. Zanimivo, kako se je pes pripravljen hitro prilagoditi na "slabše", prav tako pa tudi "na boljše" ravnanje z njim. Je torej vredno vztrajati pri svojem obnašanju, ki ne obrodi željenih odzivov? Se je tako težko poglobiti v svojega psa, ki z njim nameravamo preživeti leta in leta?!


Vse to in še marsikaj drugega je podrobno opisano v rubrikah Šolanje in Učenje mladiča, a tudi v rubrikah Uporabno gradivo in Zanimivosti. Že kar nekaj "oštrih" psov, kot so belgijski in nizozemski ovčar v različnih starostih smo spreobbrnili v dobrodušne in vesele kužke, v pravo nasprotje svoje egoistično napadalne slike izpred 2 mesecev, ki se je je zbal že sam gospodar in si končno priznal, da z svojim ravnanjem - psa očitno vzgaja v neobvladljiv stroj, ki čedalje bolj grize, uničuje, grozi in si jemlje pravico do podrejanja vsega, kar mu pride na pot.

Dlje kot si gospodar zatiska oči, več doslednosti, truda in nepopustljivosti je potrebno v revolucionarni spremembi svojega obnašanja, da bo pes dokončno prevzel (povezal) novo in zdravo vlogo vodnika v njunem odnosu. Tega namesto gospodarja osebno ne more narediti nihče tretji - lahko ga samo pravilno usmerja in ga postopoma vodi v razmišljanje - pokaže pa mu enostavno pes, z rezultati. A veselje ob rezultatih mirnega in kontroliranega življenja s psom hitro nadomesti vložen trud in načrtno doslednost. Pes je povsem krotek in prijazen. Podobno, zelo podobno, je tudi pri vzgoji naših otrok. Kdor si je pripravljen zatiskati oči, sodeluje pri razmahu neobvladljive situacije - zavedno ali nezavedno. Za prijaznejše sožitje med človekom in živaljo si nalijmo v novo leto čistega vina. Vsak pes - je dober pes, le videtiga ga je treba s te strani. Tako kot sebe.

Na zdravje!