sobota, 1. januar 2011

NAPREDOVANJE v letu 2011

Iz dneva v dan ...
Ker povratne informacije kažejo na to, da se težko poveže gradivo iz člankov - s šolanjem v praksi, bomo poskušali Z VSE SK
UPAJ voditi nekakšen "Domači učni dnevnik". Opis dela, aktivnosti, fizične priprave psa, načrtno dolgočasenje in učenje posameznih učnih členov ... bo opisano predvsem za lastne potrebe in kot prost vpogled v delo (vsak dan posebej). Razlaga s fotografijami sledi v člankih o učenju mladiča.
.

31.december (sobota) ... Mogoče uspemo z enim streloplahim treningom, samo kaj, ko vsi šparajo pokalice za zvečer? Hec! Psi so v garaži na mirnem še - zaenkrat. Plahostreli so uspeli med potrditvami kratkih elementov vodljivosti in igre, uleganja, lovljenja žogic, frizbijev, med odlaganjem in čuvanjem plena po spuščanjih. Na koncu niso več reagirali na strel oziroma so se ga kvečjemu razveselili. Poki petard med počitkom so v manjši meri še vseno neugodni.

30.december (petek) ...
Obisk.

29.december (četrtek) ...
Poslušnost je igra; obnovitev točnosti določenih učnih členov - vaje v gibanju v skupini, vodljivost ob zidu, robniku, po prostem, zaporedno spremstvo, spuščanje! ... igra. Močno jo pogrešamo. Vsi.

28.december (sreda) ...
Ti ... Moje zlato!

27.december (torek) ...
Rojstni dan - kot vsak dan! Tehnični trening; kratki elementi vodljivosti, vaje v gibanju na deski, element ravnega in tesnega prihoda, kratki odpoklic, preskoki, prinašanje, oblajanje ... 20 min x 4!

26.december (ponedeljek) ...
Socializacijski sprehod po trgovskem centru. Popoldan kolo 7km.

25.december (nedelja) ... *Božič*
Navsezgodaj sankanje. Izmenično (skupinsko) oblajanje med enim in drugim markerjem. Enkrat se je izmena razpolovila, ko so psice ostale pri meni, psa pa na oblajanje k drugem - in sta (po Murrphiju) na celem travniku ob izmenjavi Alphaa in Astorr tik pred grbino treščila točno drug v drugega, da ju je zabrisalo po tleh. Po moje sta videla vse božične zvezde. K sreči ni bilo nobenemu nič. Nalaufali pa so se pošteno, seveda na izmenjave pozicij doseglive s sankami.

24.december (sobota) ...
Kolo 7km po zmrznjenem dežju na -2 st. Potem doma igra na snegu, da so si temeljito očistili tačke od soli.

23.december (petek) ...
Tehnični mix trening; kratki odpoklici na stol, preskoki pručke, skoki na kanto z uleganjem ali vajo stoj, delo na del. klopi z vajami v gibanju, prinašanje prinosila 650g čez skakalnico z mirnim držanjem, 4x oblajanje v revirju - ob prihodu brez dotika. Skupaj 15 min.

22.december (četrtek) ...
Poslušnost skozi igro ob sankanju. Žurka, ampak po strogih pravilih. Daljše odlaganje, skrit vodnik. Streljanje s pištolo 6mm (12x) med hranjenjem; nazadnje že s 6m oddaljenosti.

21.december (sreda) ...
Koncert Tony Cetinski

...
Za tri ni prostora - podobno tudi vajo stoj (oz. pozicijo pri detaširanju)

20.december (torek) ...
Poslušnost po IPO samo - na levi strani. Vse isto torej, samo druga stran ob nadomestnem vodniku. Popoldan skupinsko skakanje na kanto z izrivanjem, grebatorji. In to za navadne brikete. Požeruhi.

19.december (ponedeljek) ...
Nekaj malega pa čiščenje pesjakov, česanje, tablete proti glistam ... crkljanje.

18.december (nedelja) ...
NIČ!

17.december (sobota) ...
Sneg; sankanje, kaj pa druzga! Smo šli na rizik, vsi štirje naenkrat. Bal sem se, da se bodo igrali med seboj pa sem si vzel narezana sušena ušesa s seboj, en frizby, eno igr. klobaso in brikete. Pa seveda bob za spust. Najprej vse na prostor, odmik 120m k grmadam, sprostitev, skupinsko oblajanje, igra + hrana, spust na nižji teren in ponovno oblajanje, kar smo ponovili še enkrat na višji točki pod drevesom in na koncu še en spust v dolino, konec po 15-20 minutah. Samo name, nič med seboj.

16.december (petek) ...
Tehnični trening; prihodi k vodniku na zelo nizek sedež in srednje visok, preskoki čez 1m skakalnico z meti hrane in občasnim uleganjem namesto hrane, delovna klop (uleganje in dvigovanje psa, prihodi pred vodnika na del klop in spet odmik na met hrane), daljše oblajanje pri revirju, aportiranje čez 60cm in 1m prepreko, prinosilo 650g).

15.december (četrtek) ...
Kolo 11km z vsemi 4-imi.

14.december (sreda) ...
Tehnični trening; prihod do vodnika po kratkem odpoklicu. Najprej dvosmerni preskoki čez ozko stoličko vmes pa prihod v sedeči položaj pred samo stoličko. Oblajanje markerja medtem, ko ta gleda vstran.

13.december (torek) ...
NIČ!

12.december (ponedeljek) ...
Kolo 4km.

11.decemer (nedelja) ...
Poslušnost je igra; postavili smo trening kot takrat, ko so bili psi stari 8 mesecev. Igrivo lahko - pa vseeno precej drugače tako, da se spet spomnijo odkod osnovni položaj, razne pozicije, linije, aportiranje, odpoklici, vaja obkrožanja ... Veselje jim je dalo krila za naprej saj vidijo, da znam tudi spustit kriterij in količino. Pa na koncu izdatna igra po oblajanju. Tole bo treba še kdaj ponovit. Trening poln rekvizitov za pomoč (škatle, stožci, količki, predpražnik, elastika, mali revirji, frizbiji, klobasa, žogice ...)

10.december (sobota) ...
Iskanje pogrešanih na terenu. Daljše oblajanje. Igra.

9.decemnber (petek) ...
Šablonska poslušnost po IPO; prijava, vodljivost, spremembe smeri, obrati, odpoklic, prehod, vaje v gibanju, 3x aportiranje, vaja naprej in ponovljena z uleganjem, igra, odlaganje v parih ... skupaj 20 minut.

8.december (četrtek) ...
Danes smo izkoristili sonce za izlet k prijatelju. Zvečer kolo 5km, vaja stoj 3x pred večerjo oz. pred vsakimi vrati, ki vodijo do mesta za večerjo. Imamo posebno pasjo restavracijo v pritličju kamor si zelo želijo in so se pripravljeni skupinsko podrejat pravilom. Štirje stojijo našpičeni - kot eden. Da ne omenjam slinastih gobcev. Požrešneži.

7.december (sreda) ...
Mini obramba na 2 revirja, tokrat malo drugače. Trening posvečen predvsem samodisciplini in samokontroli: vračanja do vodnika po reviranju, brez dotika markerja pri prihodu v revir, hitrosti odpoklica iz revirja, pozornosti na markerja pri izhodu iz revirja brez stopicanja, vzporedno in zaporedno spremstvo ob samokontroli, hitra spuščanja na signal, enako disciplina pred pošiljanjem na kontro. Alyx je po zaključeni obrambi moral celo disciplinirano ležati na prostoru medtem, ko je Aya delala obrambo. Ta je bila tut težka! 4x je sicer vstal in štartal na zvok biča, ampak ... vsakič lepo nazaj! Da si ne bo mislil, da je cel svet njegov, ko poka bič.

1.- 6.december (torek) ...
Vseskozi se ukvarjamo z raznimi malenkostmi vendar vsak dan po malo. Psi bi delali kaj bolj "resnega", imam občutek pa ni časa. Vmes jih vzamemo s seboj pred kak trgovski center in tam malo potreniramo poslušnost, saj je vse bolj živo. Če psu pokažeš vse v prvih dveh letih, kaj mu boš pokazal novega v naslednjih desetih? Radi imajo, da se vseskozi po malo dogaja nekaj novega, radi pa imajo tudi mir samo, da ne izgelda včasih ravno tako. Čeprav je.

30.november (sreda) ...
Poslušnost je igra! 7 minut. Odlaganje na del.klopi 5 minut.

29.november (torek) ...
Kratka obnova znanja med špilom.

28.november (ponedeljek) ... NIČ!

27. november (nedelja) ...
Kolo 11km.

26.november (sobota) ...
Kolo 4km. Kratki deli poslušnosti pred gozdom, iskanje, oblajanje, igra.

.
Astorrjev poljub

25.november (petek) ...
Poslušnost je igra; daljša vodljivost, odpoklici s prihodi, prinašanje. Končno je začela še Alphaa uživat v vodljivosti. Dve leti in pol je rabila (sem rabil) da vodljivost počasi razume kot užitek. Ampak zdaj pride na vrsto količina; sicer nisva tako na majhni dozi ampak, ko pes pogrunta, da je tista večja doza konstanta, potem lahko želja kaj hitro spet pade. Pri tem dodajanju količine je treba bit res pazljiv. V psu je treba glede na okoliščine videt dejansko željo in ko je tares velika, jo edino lahko izkoristiš - ampak, samo do neke meje. Pri njej sem mislil, da bo vedno na minimalni pa me je ugodno presenetila.

24.november (četrtek) ... Poslušnost je igra, kratek trening, piljenje malih detajlov med vodljivostjo in vajami; 8 minut + igra.

23.november (sreda) ...
Socializacijski sprehod po trg.centru.

22.november (torek) ...
Poslušnost je igra; prosta vodljivost, vaje v gibanju, aportiranje čez A prepreko 1,8m, en odpoklic, igra ... cca. 8 minut

21.november (ponedeljek) ...
Tehnični trening; Vodljivost po oteženem terenu preko stopničk, robnika, kratki odpoklici z ravnim prihodom, prehod v osn. položaj, aportiranje 650g čez ograjo 60cm in 110 cm ter prek skakalnice 100cm. Oblajanje na različnih pozicijah na sklonjen položaj "iz oči v oči". Igra frizbijev.

20.november (nedelja) ...
Iskanje pogrešanih s kratkim predtreningom poslušnosti. Dvakratno ponovno pošiljanje na oblajanje, igra pri markerju in ob povratku; skupaj cca. 9 minut.

19.november (sobota) ...
NIČ!


18.november (petek) ...
Šablonska poslušnost; štartni količek, vodljivost, vaje v gibanju; pri vaji stoj smo psom pomagali z na tleh ležečim aportom. Ob vračanju do psa, ki stoji pred njim, ga vodnik pobere, psa na sedi in sledi prosto prinašanje. Prinašanje prek skakalnice, plezalne stene, držanje aporta, spuščanje in ponovni met med nogama nazaj ter ponovni prihod psa do vodnika z aportom, igra, uleganje na daljavo. Skupaj 15min na psa (x4).

17.november (četrtek) ...
Kolo 7km.

16.november (sreda) ...
Kolo 4km. Odlaganje 15min.

15.november (torek) ...
NIČ!


14.november (ponedeljek) ...
Mix trening; poslušnost, oblajanje pri revirju v povezavi z iskanjem. Vodljivost, vaje v gibanju, kratki odpoklici in pošiljanje na iskanje iz vodljivosti (podobno kot vaja naprej), oblajanje pri markerju, kratka igra z njim in ob povratku ponovno oblajanje pri izhodiščnem revirju, nagrada. Ponovna krajša poslušnost in pošiljanje na iskanje markerja v drug zaklon, enaka povratna slika. Po krajši igri ponovno pošiljanje na oblajanje (tokrat marker v revirju) in prihod vodnika z odpoklicom v osnovni položaj. Nagrada pri vodniku. Še četrto pošiljanje na iskanje markerja v naravi, zelo kratko oblajanje, igra in konec po 10-15min.

13.november (nedelja) ...
Kolo 5km.

12.november (sobota) ...
Tehnični trening; obkrožanje v obe smeri - cik in cak, poslušnost, aportiranje; prosto in čez skakalnico 100 cm. Igra in učni člen hitrega spuščanja med motečimi dejavniki (kar vpliva na hitrejše spuščanje). Vsi bi ŠE ampak na žalost NIMAM ČASA!


9.- 11.novemer ...
Več ali manj - počivanje. Seveda psov, ne mene.

8.november (torek) ...
Kolo 5km.

7.november (ponedeljek) ...
Tehnični trening-mix trening; iskanje predmeta s povdarkom na točnem nakazovanju, vaje v gibanju, prosto prinašanje 650g in čez skakalnico 90cm, 3x oblajanje s povdarkom na dolžini oblajanja, igra ... skupaj cca 10 minut.

6.november (nedelja) ...
NIČ!

5.november (sobota) ...
Iskanje v ruševinah. Trikratno pošiljanje iz poslušnosti najprej k zaklonu daleč stran, potem na čisto blizu in potem še sredina. Vsakič oblajanje in ob povratku do vodnika igra. Kolo 3km.

2. - 4.november (petek) ...
Kolo 7km.


1.november (torek) ...
Kolo 4km. Odlaganje 15 minut med pospravljanjem pesjakov. Pa vmes delamo male člene nakazovanja predmetov, vajo stoj med vrati z vračanjem do psa, držanje predmeta, uleganje v gibanju, izdelavo kotov vodljivosti, za skupino in učni člen prijave sodniku izkoristimo pač obiske ... tra, la, la.

31.oktober (ponedeljek) ...
Obramba na 6 revirjev, miniaturna postavitev; so bili kar jezni, ker tolko časa nismo delali obrambe, vse kartone v boksih so mi sfrezali, ko so čakali na vrsto, da ne govorim o slinjenju po rešetkah: oblajanje, odpoklic, pobeg, vzporedno in zaporedno spremstvo, spuščanja in vodljivost pod nagonom, preizkus poguma s preddisciplino štarta. Skupaj mogoče 10minut. Vse skupaj ok, le draženja markerja pred kontro (disciplina) še ne razumejo najbolje.

30.oktober (nedelja) ... NIČ! Kolo 7km.

29.oktober (sobota) ...
Oblajanje pod obremenitvijo x3 na igro.

28.oktober (petek) ...
NIČ!

27.oktober (četrtek) ...
Kolo 5km.


26.oktober (sreda) ...
Kolo 5km po dežju. Seveda butasti oblaki in spet moj križ. Že zadnji čas je bil za drogiranje s Tramalom in Ketonalom. Končno sem spet na igli!

25.oktober (torek) ...
Kratka poslušnost z igro.

20.-24.oktober (ponedeljek) ...
Počitek z Alyxom, ki okreva po drugi narkozi. Mal se češemo, utjujemo statične vaje, nič tekanja, lajanja, grizenja. Pesjake smo zaprli do vrha, ker se počasi pripravljamo na zimo. Akumulatorji se polnijo.

19.oktober (sreda) ...
Poslušnost je igra; daljša vodljivost (ob boljših priboljških) z vajami v gibanju in prostim aportiranjem ter preko prepreke. Povdarek na nagradah z igro za res izvrstne odzive. Čas; 7-10 minut. Zdolgočasenost še vedno kaže odlične rezultate.

18.oktober (torek) ... Kolo 5km. Odlaganje 10 minut, poslušnost z vodljivostjo, vsemi vajami in aportiranjem. Alphaa in Astorr lepo, veselo. Se pozna, da sta dobro zdolgočasena. Izkoristili smo še zadnji topel sonček pred ohladitvijo.

17.oktober (ponedeljek) ...
Alyx je bil danes ponovno šivan, ker je en šiv na žalost počil. Prevelika brazgotina za takega manekena bi bila. Takole izgledamo zdaj.

Alyx najprej šivan in potem je počil zadnji šiv od štirih - ŠIT!

13. - 16.oktober (nedelja) ... Solidarnostno počivanje z Alyxom, ki ne sme nič delat. Pa saj nam nič ne manjka tudi tako. Aha, zvedel sem, da že spomladi postanem dedi. Kr neki! To ni zame.

12.oktober (sreda) ...
Kolo 7km. Alyxu se je pretrgal en šiv in gre verjetno ponovno na šivanje. Ostali solidarno počivajo z njim. Zdaj imamo priložnost, da opazujemo celjenje rane, ko pes nosi "Trion Z" ovratnico in takrat, ko je ne. Pa saj nimam mikroskopskega uča, da bi opazoval hitrost zaraščanja! Nosi pa jo vseeno. Hvala Sponzorju za izvrstno hrano Fitness Trainer, ki psom še najbolj koristi med aktivnostmi. Psi kar tekmujejo v požrešnosti kdo bo prej požrl posodo. Seveda Alyxu ni para!

11.oktober (torek) ...
A big nothing!

10.oktober (ponedeljek) ...
Iskanje pogrešanih oseb. Kdor išče - ta najde!

9.oktober (nedelja) ...
NIČ! Kolo 7km. Zvečer že zebe v roke. Drugič rokavice!

8.oktober (sobota) ...
Tehnični trening; osnovni elementi poslušnosti: hitrost usedanja med motečimi dejavniki, vaja stoj, uleganje v gibanju, kratki odpoklici, preskoki čez ozke ovire v poslušnosti, aportiranje čez skakalnico 80cm, vaja naprej z uleganjem ... igra, oblajanje - konec po 12 minutah.

7.oktober (petek) ...
Dež, kar ponavadi izkoristimo za daljši tek po nalivu le, da danes za to "NIMAM ČASA!"

6.oktober (četrtek) ...
Sled v močnejšem vetru. Prva linija na travi in prehod čez kolovoz na mehko njivo, kljuka in prvi predmet na njivi, prehod iz njive na nizko sladkorno repico in drugi predmet. Močnejše nagrade pri predmetih, starost sledi 20minut. Kolo 4km. Alyxu šivi niso delali nobenih težav pri sledenju po repici.

5.oktober (sreda) ...
NIČ! Kolo 7km.

4.oktober (torek) ...
Nesreča pri delu;
ne meči frizbija v avto, bumbar! Še sreča, da je letel v stranski bok.

.

3.oktober (ponedeljek) ...
Tehnični trening poslušnosti; tesnost spremljanja, vaje v gibanju med avt.gumami, odpoklici, skok z mesta na 1,55m zid, aportiranje čez 1m prepreko in prosto, oblajanje pri revirju igra s frizbiji, uleganje v šprintu.

2.oktober (nedelja) ...
Poslušnost med plenskim nagonom, iskanje markerja v naravi, oblajanje in ob povratku ponovno oblajanje pri revirju, ponovno 2x pošiljanje v izmenično iskanje in oblajanje pri revirju z nadaljevanjem igre s frizbiji. Konec po 8 minutah.


1.oktober (sobota) ...
NIČ! Karavanke: En sončen dan - No.1! Zelenica, Roblek, Begunjščica 2063mnm.


.
Razgled na Blejski grad, Triglav in Stol
..
Ljubelj, Zelenica, Roblek, Begunjščica, Prevala ...

30.september (petek) ...
Poslušnost s povdarkom na vajah v gibanju ter tesnosti zasuka pri vodljivosti, aportiranje, nakazovanje predmetov, igra.

29.september (četrtek) ...
Sled na zbranani njivi, 4 -5 linij, dva predmeta, močan veter, redka hrana , starost 30 minut - da ne pozabim - x4! Pri predmetih jajčna omleta in hrustljavo pečena pekinška raca, mljask! Potem kolo 5km. Čez glavo zadosti za danes.

28.september (sreda) ...
NIČ! No, za jest so dobili.

27.september (torek) ...
NIČ! Kolo 10 km - drugačen kot včeraj. Vse bolj je na dlani, da ovratnica "Trion Z" vpliva na vzdržljivost psa. Kljub vsemu.

26.september (ponedeljek) ...
NIČ! Kolo 10km.

25.september (nedelja) ...
Sled na nizki travi po "enki". Tri linije, starost 30 minut, potrditev na neparnih stopinjah (3,5,7 ...), trije predmeti (mleto meso).

24.september (sobota) ...
Kolo 6km. Tehnični trening poslušnosti z vajami v gibanju, aportiranjem in odlaganjem 5 min.

23.september (petek) ...
NIČ! Kolo 4km.

22.september (četrtek) ...
Šablonska poslušnost po IPO zgodaj zjutraj. Kratko in sladko! Cel dan izležavanje, zvečer kolo 7km pred večerjo.

21.september (sreda) ... NIČ!

20.september (torek) ...
Sled na nizki travi. Precej težak teren, zmeren veter, starost sledi 20min. Dva do trije predmeti, 4-7 kljuk, kakor kdo rabi. Pri predmetih nagrada iz roke vodnika. Po sledi igra s povodcem. Najboljše je šla Alphaa, Alyx je prehiter, Astorr preveč površen. Za dane pogoje sem še vseeno zadovoljen - od daleč je izgledal lepši teren, ko začneš polagat pa se pokaže realnost.

19.september (ponedeljek) ...
Sam dež in ohladitev. Spet tek ob kolesu v vetru in nalivu 6km vsi 4-je naenkrat. So šli krasno. Razen stresanja ob lulanju ni bilo ustavljanja. Na koncu doma še igra s frizbiji. Tut pod repom niso bili več suhi pa kopanje s šamponom jim še na misel ne pride. Samo suh karton in spanje. Zvečer ogrevanje s skoki z mesta na višino 1 do 1,6m. V nadaljevanju aportiranje čez 1m skakalnico. Še oblajanje pri drogu, igra s frizbiji in vaja stoj pred hranjenjem.

18.september (nedelja) ...
Kondicijski tek ob kolesu na 14km v dvojicah vsi štirje. Tokrat je Trion-ko nosila Aya in moram priznat, da je šprintala zelo strumno v korak z mladiči. Alyx je zaostajal za njo.

17.september (sobota) ...
Obramba na 6 revirjev v krajši postavitvi zjutraj. Reviranje lepo, brez preskakovanja razen Alphaa, ki jo je motila plezalna stena pri 3 revirju, ki se
mu je hotela izognit. Na splošno je postavljena plezalna stena med reviranjem problem (tudi na uradnih treningih svetovnih prvenstev, kjer ni časa za umikanje A prepreke od poslušnosti za vsako reprezentanco posebej). Če stoji plezanla stena celo pred revirjem jo bo seveda pes obkrožil, ker je bližje od revirja; če pa je postavljena za revirjem pa je enako neugodna saj jo pes pozna iz poslušnosti aportiranja in mu je neznan moteči dejavnik med reviranjem. To je dejansko poseben učni člen, ki ga je treba učit zase pa še je težko, ko je pes v pričakovanju nadaljnje obrambe, da bi postavljeno steno čisto ignoriral na vsakem terenu. V nadaljevanju obrambe smo se posvečali tesnemu oblajanju v notranjosti revirja z metanjem nagrade za hrbet, pod revirjem tako, da so jo psi hodili iskat s podplazenjem. Všeč jim je bilo. Zaporedno spremstvo ob elastiki jim gre že zelo lepo in ga razumejo le stežka se še obvladujejo, kar je super za nagon. Zvečer z Astorrjem zelo kratka sled, z Alphoo malo igre v skupini med plensko igro, z Alyxom kolo 3km.

16.september (petek) ...
Sled na travi, 230 korakov, 5 linij in trije predmeti. Lepo, natančno, intenzivno, čeprav s pomočjo hrane. Hrana v sledi je vse redkejša, samo za potrditev težkih predelov terena, dolžina sledi vse bolj raztegnjena. Predmeti - veselo. Vsakič smo bolj zadovoljni, vsi skupaj. Si je pa trea kar vzet čas za 4 sledi. Najt teren pa vse natančno postavit, si zapomnit vse predmete, kljuke orientirje pa izpeljat komplet protokol pred, med sledjo in po njej - mamma mia ...

15.september (četrtek) ...
Cross trening, 5km.

14.september (sreda) ...
NIČ! Danes smo šli na 10km tek ob kolesu. Veseli, da je kaj! Ovratnico "TRION Z" je tokrat nosila mama. Moram priznat, da je vseskozi strumno držala tempo z mladiči, brez razlike medtem, ko ji drugače ritem v zadnji tretjini kar malo pade. Alyx ni nič posebej izstopal kot zadnjič, ko je nosil "Trionko" on. Vsekakor vzpodbudne reakcije psov nanjo. Bi jo
najraje kar obdržal.

13.september (torek) ...
Dopoldan poslušnost; vodljivost z vajami v gibanju, prosto aportiranje, plezalna stena 1.8m, igra. Popoldan skoki z mesta na 1m (smetnjak) in 1,5m (zid.roštilj), potem zelo kratki preskoki 90cm skakalnice na hrano z bližine 2m in ponovitev z aportiranjem - namen: učenje smotrne odrivne točke, ker se je zadnje čase (predvsem Alyx) začel odrivati ponavadi čisto prezgodaj. Tudi že 2,5m pred skakalnico - bumbar! Kaj? Eggs for sale! Danes je šlo super. V nadaljevanju smo samo postopoma še 3x povečali razdaljo na 5 korakov in je razumel.

12.september (ponedeljek) ...
NIČ! Kolo 8km.

11.september (nedelja) ...
Obramba na 6 revirjev. Malo pozno smo začeli in podaljšali iz polmraka v skoraj temo. Pri reviranju so imeli vsi težave ob prehodu s 3 na 4 revir zaradi slabe vidljivosti malih 1m revirjev in prevelike želje po zadnjem. Naslednjič sledi samo reviranje, brez nadaljevanja obrambe. Seveda smo se temeljito posvetili ločevanju reviranja in oblajanja pri zadnjem. Ostalo; ugrizi, disciplina, spremstva, spuščanja, čuvanje, vodljivost ... v redu.

10.september (sobota) ...
Kolo 4km. Iskanje markerja v naravi. Predhodna poslušnost; odpoklic s prostora, vodljivost, vaje v gibanju, iskanje, oblajanje, igra, ponovno oblajanje ob povratku, igra s frizbiji, tekoča menjava in oblajanje še v tretje.

9.september (petek) ...
Odlaganje 10 minut pred obrokom. Streljanje med obrokom s plašilko 6mm iz razdalje 13m do nazadnje 5m. Brez problema. Samo še hitreje žrejo.

8.september (četrtek) ...
Sled na višji travi; starost 30 minut, pet linij, dva predmeta. Sem bil zelo zadovoljen z intenzivnostjo in natančnostjo dela. Kolo 4km.

7.september (sreda) ...
Reviranje na 6 precej razmaknjenih revirjev z oblajanjem. Danes so vsi nosili ovratnico "TRION Z" ampak težko ocenim kakšno razliko, ker ni direktne primerjave, takole ne bo šlo. Pri samem delu je razlika neocenljiva, če sploh je?! Sicer so bili veseli in odprti ampak to so itak vedno. Težka naloga, tole ugotovit.

6.september (torek) ...
Vzporedni odpoklici z ovratnico in brez nje. Danes sta tekmovala bistveno hitrejši Astorr ispred enega meseca, ko je imel pred Alyxom na 120m dobrih 5m prednosti. Alyx je tokrat nosil ovratnico "TRION Z" in za Astorrjem, ki je nosil navadno usnjeno, zaostal le dobre pol metra (praktično poravnana sta bila). Ponovili smo še krajši odpoklic na 50m in razlike prektično več ni bilo - izenačen dvoboj. Astorr bi vsekakor moral biti hitrejši, vedno je bil in to prepričljivo. Vsebolj se zdi kot, da je pes ki nosi ovratnico "TRION Z" mogoče res; ali bolj motiviran ali pa psihofizično vzdržljivejši. Rezultati varirajo od 5% pa tja do 20% - odvisno od vrste preizkusa. Zanimivo. In to naj bi bilo samo zaradi parih magnetkov vstavljenih v ovratnico? Ne predamo se še. Zdaj bomo poskušali dokazati, da ovratnica tudi hitrejšemu psu ne prinaša nobene razlike, oz. bomo poskusili čisto brez ovratnic, kot včasih. Pa poskusit moramo Alyxa in Alphoo, samo zdaj se punca vroče goni in ne bi rad, da pridelata še kaj drugega.

5.september (ponedeljek) ...
Danes smo delali vzdržljivostno primerjavo s tekom na 10 km. Ovratnico "TRION Z" je spet nosil "najpočasnejši" Alyx. Toktrat je vseskozi je veselo tekel z visokim repom in dvignjenimi ušesi na drugem mestu pred Alphoo. V zadnjih 3km je Astorr začel vidno popuščati s tempom tako, da se je Alyx vse večkrat postavljal v njegov vodilni položaj (bili so vse glasneje zadihani) in ga na koncu celo prevzel. To se mi zdi zelo čudno saj proti koncu Alyxa ponavadi še Alphaa izrine na zadnje mesto. Mooogoče je res kaj na tej butasti ovratnici, kar bi psu pomagalo do večje vzdržljivosti?! Ne verjamem. Naslednjič jo bo nosila Alphaa.

4.september (nedelja) ...
Kolo 4km dopoldan in še 3km popoldan, vmes kratek izlet na primorsko. Petmeterski fleksi je najprimernejši za na kolo saj je dovolj majhen in lahek, da lahko držim tri. Obenem ne pusti psu, da bi preveč prehiteval. a je vseeno dovolj dolg za opravljanje potrebe4 med vožnjo. To sem pogruntal šele po 7 letih bicikliranja. Vročinske počitnice še kar trajajo.

3.september (sobota) ...
Kolo 8km vzpon, spust, vzpon, spust. Menjamo ovratnico "TRION Z" s psa na psa. Danes jo je med tekom nosil Alyx, ki najkasneje v drugem delu teka ponavadi popusti z ritmom in spusti Alphoo naprej. Danes je bil presenetljivo vztrajen in ponosen do konca je pa res, da se Alphaa goni. Samo potemtakem naj bi še raje zaostajal - pa ni. Tekel je na drugem mestu za Astorrjem. Še nekaj sem opazil; ko smo se približali hišama, kjer dva psa z leve in desne Alyxa vedno nekako znervirata - danes nanju ni reagiral. Samozavestno je nadaljeval mirno in v ritmu. Nenavadno za njega. Je res k umirjenosti pripomogla ovratnica "TRION Z"? Hmmm...

2.september (petek) ...
Kolo 2km. Poslušnost = igra! (8minut).

1.september (četrtek) ...
No.1! Priprava designa in podlage za sponzorski avtomobil. Praznovanje z otroci (brez ovratnic). Družabne igre. Alphaa se goni na polno - ampak izgleda še ni vroča. Seka, renči in škljoca na oba fanta kot bi ju ne poznala več. Unadva pa čist izgubljena, reveža. Ne vesta zase.



31.avgust (sreda) ...
NIČ! Kolo 6km. Vse bolj je očitno, da ovratnica "TRION Z" nekako pomiri psa, če je razburjen. To se mi zdi čudno - samo zaradi ovratnice z nekimi magnetki?! Kr neki! Moram poskušat natikat ob razburjenju večkrat tudi navadno usnjeno, da se prepričam - čeprav je težko, ker nikoli ni popolnoma enakih motečih dejavnikov in stopnje razburjenja psa. Za samo kondicijo oz. moč prav tako še nisem siguren, če ima kakšen vpliv - mogoče edino na povečano veselje, naspidiranost brez pomišljanja; čeprav so naši psi itak vedno veseli. Nas čaka še kar nekaj eksperimentiranja, da kaj pogruntamo.

30.avgust (torek) ...
Iskanje v naravi s predhodnimi vajami poslušnosti, pošiljanjem, iskanjem in oblajanjem. Povratek spet oblajanje pri revirju, igra z uleganjem na daljavo, menjavami in konec po 8 minutah.

29.avgust (ponedeljek) ...
NIČ! Hvala sponzorju Mr.Pet za sponzorski avtomobil !!!

28.avgust (nedelja) ...
Kolo 3km.

27.avgust (sobota) ...
Kolo 4km, vmes vzporedni odpoklic s prostora(vseh treh) na razdalji 150m, Alphaa z ovratnico. Ker je Astorr ob mojem odmiku s kolesom kar trikrat štartal sam od sebe (in seveda vzdignil tudi Alphoo in Alyxa) so bili po tretjem vračanju že precej zdelani od dopoldanske vročine. Ležali so vzporedno točno in po uspešnem odpoklicu je prvi pritekel Astorr, drugi 4m za njim Alyx in zadnja še 5m za Alxom Alphaa z ovratnico, je pa res, da si teka ni želela, ker sem jo po Astorrjevi krivdi 3x vračal nazaj brez nagrade. Tukaj ji ni ovratnica "TRION Z" nič pomagala. Popoldan TEHNIČNI TRENING, skupina, vaje v gibanju, aportiranje 70 cm skakalnica, oblajanje pri revirju, frizby, konec po 10 minutah. Vsi so delali z ovratnico "TRION Z" in to zelo dobro, kar bi verjetno tudi brez nje saj nismo tega treninga delali že kar nekaj časa.

26.avgust (petek) ...
Skakanje na okensko polico, smetnjak. Uleganje v šprintu, oblajanje, igra frizbijev; danes so vsi nosili ovratnico "TRION Z". Vsi so imeli veliko energije, ampak bi jo imeli tudi brez ovratnice, ker so bili spočiti tako, da težko opazim bistveno razliko. Mogoče je edino Astorr, ki ponavadi hitro odneha s hitrimi vračanji po tistem, ko parkrat ulovi frizby, je danes neprimerno dlje prihajal v šprintu po nove in nove mete. Ne glede na to, da sem mu vmes večkrat dal prostor v šprintu (po spuščanju). Recimo, da je za več kot 30% prekoračil svoj aktivni čas. Alphoo je zmotila pri igri neka mimoidoča punčka, lajala je dobro, Alyx pa itak nori kot bik in topota z nogami - kot teliček. Danes je natančno lovil medtem, ko ponavadi večino frizbijev v igri samo sune z gobcem, namesto, da bi ga z lahkoto "čopnil". Imamo nalogo sponzorja, da testiramo morebitne ugodne učinke na moč in kondicijo s to ovratnico. Samo hitrost regeneracije po naporih težko ocenim, ker so itak vedno pripravljeni na akcijo. Poskušam pa jo nataknit najbolj razburjenemu psu - tistemu, ki najbolj laja na mimoidoče, če ovratnica psa mogoče kaj pomiri?! Zaenkrat so presenetljivi učinki - bomo še videli.

25.avgust (četrtek) ...
Zjutraj kolo 6km. Cepljenje stekline. Odlaganje 20 minut. Učili smo se skakat z mesta na pokrov smetnjaka 40x40cm. Vaja stoj.

24.avgust (sreda) ...
NIČ! Psi so na dopustu. Vadimo spanje, zehanje, ležanje, česanje ... Zelo dobro nam gre!

23.avgust (torek) ...
NIČ!

22.avgust (ponedeljek) ...
NIČ! Pa ta vročina res ne pusti dihat!

21.avgust (nedelja) ...
Zgodaj zjutraj v megli šablonska poslušnost po IPO. Vodljivost z vajami, aportiranjem in vajo naprej, brez odlaganja. Če je ionska ovratnica komu kaj pomagala je Alyxu preveč saj je bil preveč naspidiran za vodljivost, poskakoval, izsiljeval, kaj vem kaj - najbrž samo zato, ker je bila nenavadna ura treninga. Aporti in vse ostalo super! Astorr vse super brez ovratnice. Alphaa super z nataknjeno - zdej pa vedi?!


20.avgust (sobota) ... NIČ!

19.avgust (petek) ...
Kolo 6k
m. Letos že četrti pohod Reisendaler planinskega odreda. Tokrat iz Pokljuke proti Triglavu ... in na žalost nazaj v dolino. Lepo je gor! Vreme tokrat - SONČNO. Cela butasta glava se lupi, ker ni znala vzet s seboj ene navadne primitivne kape.

..
.
Oj! Triglav moj dom ...

18.avgust (četrtek) ... Kolo 4km. Dolgi vzporedni odpoklici. Tekma s časom pes ob psu. POZOR! Začeli smo s preizkusom povsem novega izdelka, ki kmalu pride na prodajne police - MAGNETNO IONSKO OVRATNICO TRION Z, ki je kopija zapestnic za ljudi, katere so na tržišču. Pomagala naj bi; lažjemu prenašanju naporov in večjo vzdržljivost, hitrejšo regeneracijo ...Najprej jo je nosil Alyx, ki je nazadnje Alphoo nažgal v 130m pol metra (praktično istočasno sta zagrabila za hlačnico) in najprej sem hotel le potrditev tega z ovratnico, če ne bi bil slučajno tokrat počasnejši. No, z ovratnico je Alyx tokrat nažgal punco za kar 7m. Naslednjič jo bo nosila Alphaa, da vidimo rezultat. Me prav firbec matra, samo morata bit enako spočita kot sta bila zdaj. Po moje bo podobno - ovratnica gor al pa dol! Z Astorrjem je brez veze, da ju primerjam, ker je itak najhitrejši pes "v ulici".

.
Magnetno ionska ovratnica "TRION Z"

17.avgust (sreda) ...
Zjutraj vaje v gibanju, zvečer kolo 9km.

16.avgust (torek) ...
Obramba na 6 revirjev; široka postavitev, pet majhnih zadnji normalen, vsi elementi oblajanja, discipline, grizenja, spuščanja, discipline v samokontroli - fanta čedalje bolj razumeta, da ju v ugriz vodi le tesna disciplina -Alphaa še ne najbolj. Bili smo v obrambi pred bataljonom komarjev tako, da smo se borili na vse konce.

15.avgust (ponedeljek) ...
NIČ! Zvečer kolo 7km.

14.avgust (nedelja) ...
Zgodaj zjutraj kolo 6km. Poslušnost; vodljivost po BBH z vajami, odpoklici, prosto aportiranje in čez prepreko, odlaganje 10 minut, na koncu igra s frizbiji za osvajanje terena. Cel dan izležavanje. Če delam večinoma tehnične treninge je šablonski trening (kot danes) nagrada. Če bi delal obratno bi bila nagrada samo občasen tehnični trening. Lahko pa ostane nagrada oboje, če se potrudiš, da ne ponavljaš prevečkrat ne enega in ne drugega. Torej je treba vmes še kako sled, iskanje, tehnične elemente oblajanja, obrambe, kakšne trikce, kolo, frizbije in seveda tudi golo dolgočasenje. To je zelo zdravo za pse.

13.avgust (sobota) ...
NIČ! Kolo 3 km.

12.avgust (petek) ...
NIČ! Zvečer kolo 5km.

11.avgust (četrtek) ... Kratka sled v sočni travi
brez hrane v sledi. Disciplina pred sledjo, en predmet - glava od postrvi, igra. Bi še kar vohali - KONEC!

10.avgust (sreda) ...
NIČ! Zvečer kolo 7km.

9.avgust (torek) ...
Tehnični trening; aportiranje = igra. Prinašanje preko vrtne ograje (60 in 90cm) vodljivost. Oblajanje 3x ob raznih zaklonih, igra s frizbiji, hitro uleganje.

8.avgust (ponedeljek) ...
NIČ! Kolo 3km. Počivanje, križ, noge, glava, gležnji, dež.

7.avgust (nedelja) ... S psi NIČ!
Sva se pa mal zaplezala iz Boh.Bistrice na Črno prst in Rodico po inf.prijatelja (pl.vodnik), da je pot lahka. Začetek hoje ob 6.30. Iz nedolžne meglice se je po 6 urah hoje - po grebenu proti Rodici razvil orkanski veter z neprestanimi sunki preko več kot 100km na
uro!!! Začela je padat sodra in potem dež. Vidlijivost? Od 10-50m. Na določenih mestih nevarno. Pa je najprej še kar nekako šlo, čeprav so skale postajale vse bolj spolzke - dokler nisva naletela po 9urah! hoje (in treh urah od zadnje koče) na, zame, nepremostljiv markiran predel grebena, ki je bil širok pol metra do meter in pol, na obe strani pa prepad. V dilemi sva bila, ker se je vidna pot nadaljevala tudi naravnost naprej (brez markacij) torej mimo tega markiranega, v tistih sunkih pa sploh, zame prenevarnega grebena proti Rodici. Z Olgo sva bila počasi že brez vsake orientacije, koliko je sploh še do vrha, ker za pet ur in pol hoje - nikjer vmes ni označena časovna orientacija. Počasi se naju je lotevala tudi utrujenost. Namenjena sva bila itak še naprej na Vogel in z gondolo v dolino. Ampak do tja je bilo previdne hoje še več kot 3 ure! (če bi se videla pot). Začel sem klicati naključne št., ki sem jih prejšnji dan informativno vrtel, če dela mogoče sedežnica Kobla. Tako sem nekako, v glasnem pišu sunkov vetra, celo prišel do nekega vodnika reševalca, saj je bila pot nazaj že vsa spolzka in 3-5 ur za izmučene noge po 9 urah za povratek predolga. Reševalec (po mojem opisu lokacije) ni imel pojma kje točno naj bi se nahajala, vprašat pa sem ga hotel, katera pot je prava? - tista označena po grebenu ali tista, ki jo vidim (brez markacij). Rekel je, da obstaja samo ena pot?! in, da nama svetuje, da se vrneva nazaj na Črno prst. Bil sem že čist povsem brez glasa, ker sem se tako drl v telefon, da sem sploh preglasil šumenje vetra, ki je vse močneje pihal iz primorske strani. Vmes, med telefonarjenejm sva se čisto ohladila. Začeli so se krči v levi nogi. Prekinil sem in prosil Olgo, če spleza malo na tisti markirani greben pogledat, če bi vseeno mogoče lahko nadaljevala. Po 20 metrih se je vrnila in rekla: "Ne". Ni bilo druge: odločil sem se, da se vseeno poskušava do noči vrnit od koder sva prišla in tam prespiva. Po dobrih 15 minutah spolzkega vračanja me kliče nek drugi gorski reševalec (izgleda ga je oni prej obvestil) in pravi, da so ravno v akciji iskanja nekih Čehov z otroci in, da jih ne najdejo. Ko sem mu opisal kje se nahajava, je takoj točno vedel kje sva in rekel, da sta s kolegom "samo" uro stran in da naj počakava, naj se ne vračava na preoddaljeno Črno prst, da nama bi pomagala, da nadaljujeva naprej po grebenu do vrha in potem v dolino. Poiskala sva zavetje pred vetrom, ki je postajal že prav nesramno močan, zamenjala majice, nogavice, se bolj oblekla, se vrnila na problematično točko in tam počakala. Družbo so nama delali vse redkejši šopi planik. Ptiči so letali 20cm nad stezo. Res sta reševalca Janez in Borut prišla po dobri uri in naju odpeljala prav po tisti nemarkirani poti naprej (mimo grebena). Katera pot je prava še zdaj ne vem. Po dobrih treh urah hoje čez Planina Suha smo se po 5 urnem namakanju, vsi premočeni spustili do avta GRS v gozdu, kamor so se pripeljali še ostali trije iz omenjene iskalne akcije Čehov in naju prijazno izmučena po 13 urah hoje odpeljali v Boh. Bistrico, do avta - zastonj. Jutri se moram pogovorit le še s prijateljem, pl. vodnikom, ki dobro pozna mojo situacijo z ravnotežjem, kaj je mislil s tistim "lahka pot". Celo rekel je, da lahko tudi Ayo komot vzamem s sabo za družbo. Začetna moč vetra in vidlijivost se vidi iz filmčka (povsem spodaj - na dnu te rubrike). Za torek je napovedan celo sneg v hribih. Tokrat sva imela srečo.

...
Kritični spolzki greben, čakanje in obisk gorskih reševalcev

6.avgust (sobota) ...
Obramba na 6 revirjev; gosta postavitev, zadnji revir normalne velikosti, povdarek na točnosti reviranja, odpoklicu iz revirja, zap.spremstvu in disciplini pred kontro. Smo se nauživali. Olga se je KONČNO naučila elastično zadržat Alyxa. Do zdej jo je zmerej podrl al pa spulil pol roke.

5.avgust (petek) ...
Iskanje v naravi, najprej malenkost poslušnosti, vodljivost, vaje v gibanju, iskanje, oblajanje, špil. Kolo 4km nazaj.

4.avgust (četrtek) ... NIČ!
Sama vročina potlej pa strele, veter, pa še roleta se je zataknila :)

3.avgust (sreda) ...
Nakazovanje predmeta na "suho" dvakrat iz discipline na del. klopi. Kratka sled brez hrane, 2 predmeta, nagrada pri vodniku. Element prihoda v revir brez dotika pred oblajanjem. Odlaganje 10 minut.

2.avgust (torek) ...
Poslušnost v urbanem okolju, kolo 3km, plezalna stena 1,8m prinašanje.

1.avgust (ponedeljek) ...
Tehnični trening; vodljivost z vajami v gibanju v skupini, prosto prinašanje, vodljivost okrog stojala s prinosili, aportiranje čez 3 različne prepreke do višine 1m (hrana, predmet), prihod v revir brez dotika pred oblajanjem ... konec po 12-15 minutah. Crknjeni!

31.julij (nedelja) ...
Iskanje v naravi (2x) z oblajanjem. Veter psom ni bil v pomoč in so si pomagali z sledenjem po poškodbi tal. Najprej so poskušali z navzkrižnim preiskovanjem in prisluškovanjem, potem pa so spustili nos in iskali po poškodbi trave.

30.julij (sobota) ...
NIČ! Kam.Bistrica, Kamniško sedlo, Okrešelj, Rinka, Logarska dolina.

..

29.julij (petek) ...
Prosto iskanje naključno vrženih predmetov v zelenico, štert iz prostora na delovni klopi. Poskusili smo tudi iskanje enega predmeta hkrati (dva psa v paru). Astorr je nakazal pred Alyxom in si prislužil palačinko. Aportiranje čez prepreko 90cm. Alphaa ne mara lesenega prinosila. Rajši bi imela oblečenega v gumo, dama. Zvečer še 7km kolesa v temi.

28.julij (četrtek) ...
Kolo 6km; delni trening poslušnosti po IPO 1. Odlaganje, vodljivost, vaje, odpoklici, prihodi, aportiranje prosto in s preskoki skupaj 20 minut.

27.julij (sreda) ...
Kolo 5km. Iskanje pogrešanih v naravi s krajšim oblajanjem in igro pri markerju ter ponovnim (daljšim) oblajanjem ob povratku pri vodniku (za igro).

26.julij (torek) ...
Obramba na 5 revirjev; ožja postavitev na manjšem prostoru za točnjejše vračanje do vodnika. Povdarek na odpoklicu iz revirja ob koncentraciji na markerja in na disciplini okrog markerja po spuščanju. Delali so veselo in počasi dobivajo vse natančnejšo sliko.

25.julij (ponedeljek) ... Sled na višji travi
, (delo v močvirju) štiri do pet kotov, 3 predmeti, brez vetra, 200 korakov, starost 10 minut. Po tisti zadnji njivski trdi sledi na vročini bi bila raketa prava počasnela napram psom. Sam rep jih je bil
in ponos. Poleg predmetov smo imeli dodatno vzpodudo saj je bil trening namenjen hitremu uleganju in disciplini.

24.julij (nedelja) ...
Počivanje.

23.julij (sobota) ...
Trening obrambe; 6 zaklonov z vsemi slikami oblajanja, odpoklicev, ugrizov, prihodov, spremstev in odjav. Končno en trening brez vročine ali komarjev. Kaj naj še napiš
emo; torta je pasala! Tile markerji so vse dražji, no z domačimi še gre. Zvečer razvedrilni tek "štirih" ob kolesu; 7km.

..

22.julij (petek) ...
Kolo 4km; sled na njivi poraščeni s travo. Trd in presušen teren, sonce, veter rahel, 2 predmeta, 6 kotov, 200-250 korakov. Zvečer iskanje v naravi in povratno oblajanje pri revirju pred ponovnim iskanjem, igra.

21.julij (četrtek) ...
Aportiranje in kolo 10km.

20.julij (sreda) ...
Kolo 5km. Iskanje v ruševini 3x, oblajanje, igra. Dolgi vzporedni odpoklic na 120m. Zvečer aportiranje 650g in 1kg prek 1m in 60cm vrtne ograje. Prosto oblajanje z igro frizbijev.

19.julij (torek) ... Drugi rojstni dan!!!
Obramba na 6 zaklonov. Povdarek na točnosti vodenja skozi revirje in transporte za in ob markerju ter delna odjava pri sodniku. Lepo smo se imeli.

18.julij (ponedeljek) ...
SPET NIČ! Vodnik v hribih. Zvečer samo iskanje v naravi in ponovno oblajanje pri povratku do vodnika (ob revirju), vse skupaj 3 minute.

17.julij (nedelja) ...
NIČ! Vodnik v hribih.


..

16.julij (sobota) ...
Dopoldan reviranje na dva revirja z sprejemom na plen in nato 2x iskanje v naravi z oblajanjem. Večerni trening oblajanja pri enem revirju na plen z igro frizbijev.

15.julij (petek) ...
Trening poslušnosti; samostojno odlaganje 10 minut medtem, ko delam z drugim psom poslušnost z igro, vajami in aportiranjem. Astorr gre ko ura edino na prostoru je prekorajžen, Alyx vse super razen usedanje pred vodnikom ni tesno po aportiranju, Alphaa je trmasta nasplošno že kak mesec. Če se ji zdi predolgočasno bi šla kar vohat. Babe. Zvečer še tehnični trening reviranja na 4 zaklone z oblajanjem.

14. julij (četrtek) ...
Zgodaj zjutraj sled na travi, dva štarta, dva predmeta, 2-4 kljuke. Prijava, v sledi briketki, pri predmetih pečen piščanec, na koncu igra. Kolo 3km. Čez dan 36 stopinj!

13.julij (sreda) ...
Kolo 4km čez dan. Zvečer trening reviranja na 5 revirjev s kratkim podaljškom obrambe in hitrim zaključkom. Fanta lepo, Alphaa je nekaj trmarila in si zmišljala svoje bližnjice zato sem ji prekinil trening in jo pospravil. Dosegla ni ničesar. Drugače ona najboljše revira ampak danes je bil spet čisto drug teren. Bomo videli kako se bo obnašala naslednjič.

12.julij (torek) ...
Se pripravljamo na pripravo, da bi se mogoče pripravili kaj delat. V tej vročini je že to nekaj :-)) Tehnični trening aportiranja prek ovire; super je ratalo, 4 različna prinosila prek stolice in vrtne ograje zdaj, ko je pokošena trava na drugi strani. Različne višine od 40-100cm, še Alyx se je z veseljem usedal z aportom, Alphaa pa se je končno odločila, da ji trdi leseni aport ne bo skrhal zobkov. Do zdaj ga ni šmirglala razen oblečenega v gumi cev.

11.julij (ponedeljek) ...
Olga je z vsemi naredila poslušnost. Še najboljše je šel Alyx; pravi da nabrušen, priliman, ves našpičen. Astorr kao nekaj "ni vedel" zakaj na levi strani, Aplhaa pa je ni šmirglala. Najbrž si je mislila, da Olga več ne ve kera stran je desna in kera leva?! Sam sem si vzel čas za poglobljeno popoldansko razmišljanje o belih ovčkah. Tale poezija me zadnje čase resno zdeluje.

10.julij (nedelja) ...
Kolo 2x 3km; iskanje pogrešanih oseb v naravi. Vsak pes po dvakrat. Kaj še? Za jest so si zaslužili :)

9.julij (sobota) ...
Cel dan žge sonce! Zjutraj 20 min. odlaganje. Zvečer reviranje na 4 revirje, povdarek na spremljanje gibanja vodnika. Oblajanje pri zadnjem revirju in igra s frizbiji. Konec po 5 minutah.

8.julij (petek) ...
NIČ! Zvečer kolo 8km.

7. julij (četrtek)
... Uh! Danes zvečer smo jih namatrali. Najprej smo iskali predmet skrit na višini, ki je ponavadi vedno nekje na tleh in potem še enkrat v travi. Smo imeli glave pečenih postrvi. Že to jih je namatralo do visečega jezika. Potem kolo 3km in takoj za tem trening aportiranja naprej čez ožje stoličke (z igralno klobaso), prepreke (povit aport) in višjo skakalnico
80 cm (aport obložen z gumi cevjo). So blil crknjeni. Jaz pa tut - štirikrat!

6.julij (sreda) ...
NIČ!

5.julij (torek) ...
Priložnostni sprostitveni mix trening; poslušnost s prinašanjem predmeta, krajša prosta vodljivost, vaji v gibanju, kratki odpoklici, obramba na 2 revirja, igra ... skupaj 10-12 minut.

4.julij (ponedeljek) ...
Dva krat po 2km kolo (to je 4km;) dolgost oblajanja pri enem revirju, nagrada frizby, čelni sprejem, spuščanje, čuvanje, pobeg z zaprtim rokavom, konec po 5 minutah. Mal smo se samo nadihali v roju kamikaz.

3.julij (nedelja) ...
Po eno iskanje in nakazovanje predmeta dopoldan. Zvečer obramba s 4 revirji, povdarek na zaporednem spremstvu in potrjevanju koncentracije na markerja ob prihodih vodnika. Po en odpoklic iz revirja in od čuvanja markerja po spuščanju, ostalo potrditve. Koncentracija in samokontrola pred pobegi markerja. Komaj smo se spravili na trening, nazadnje je ratalo super.

2.julij (sobota) ...
NIČ! Kolo 4km, odlaganje 5 minut, streljanje med obrokom.

1.julij (petek) ...
Trening poslušnosti; oblačen dan je omogočil trening brez večernih "kamikaz", ki brenčijo v glavo in mimo ušes; kolo 5km vodljivost, vaje v gibanju,
aportiranje, odlaganje - prosto aportiranje je psu bolj zanimivo, če ga izvajaš skozi prazne "roge" skakalnice, ker je psu hecno, da v sliki preskoka sploh ni potrebno ničesar preskočit. Za dones smo jih fraj edin, če zvečer naredimo še nakazovanje na višini.

30.junij (četrtek) ...
Dopolodan kolo 5km. Popoldan trening iskanja in nakazovanja različnih predmetov (vžigalnik, puzzla, plastični odsevnik ...). Štarti iz prostora na delovnih klopeh sledarski v oprsnici. Sekundarna nagrada ob prihodu vodnika (čevapčiči) in ob zadnjem nakazovanju še igra z žogico. V planu smo imeli še nakazovanje na višini pa ker je tko dobr ratalo smo rajši zaključili in pustili za naslednji dan.

29.junij (sreda) ...
Poslušnost; 3km kolo, prosta vodljivost, vaje v gibanju s potrjevanjem pozornosti na odmikajočega se vodnika, odpoklici in utrjevanje položaja pred vodnikom brez samovoljnega prehitevanja v prehod, aportiranje prosto, čez oviro 70cm, čez A prepreko 1,80m, vaja naprej brez uleganja, odlaganje 10minut - v glavnem delali smo v roju komarjev in letečih kamikaz v obliki hroščev, ki so nas neutrudno bombardirali tako, da ne vem več; podnevi je prevroče, zvečer pa insekti. Kaj, a nej delamo sredi noči, ko grejo kamikaze spat?

28.junij (torek) ...
Sled na travi in detelji; 3 predmeti, od 3 do 6 kljuk, 200-300 korakov, po dva tekoča štarta, variabilna potrditev v sledi in sekundarna nagrada (včasih tudi primarna) pri predmetih, veter zmeren, vročina. Smo kar lepo zvozili - postaja pa tole polaganje treh sledi s hrano pravi sledarski maraton za polagalca. Popoldan odpoklic, prehod, prosta vodljivost z vajo sedi v gibanju in stoj, vaja naprej, igra (8 minut).

27.junij (ponedeljek) ...
NIČ! Kolo 4km.

26.junij (nedelja) ...
Kolo 4km; prosta vodljivost v podaljšani shemi z sedi v gibanju, odpoklicom, uleganjem v gibanju in precej igre.

25.junij (sobota) ...
Vožnja cel dan. Mal heca okrog ugrizov, spuščanja in vodljivosti pod nagonom.

.
Jurklošterske igre (Friderik in Veronika Deseniška - 1425)

..

24.junij (petek) ... NIČ!

23.junij (četrtek) ...
Zgodaj zjutraj obramba; 6 revirjev, oblajanje+nagrada, ponovno oblajanje s prihodom vodnika + nagrada, ponovno oblajanje s prihodom in odpoklicom (nagrada pri vodniku), ponovno oblajanje+nagrada pri markerju, pobeg s stranskim ugrizom + nagrada, spuščanje s prihodom vodnika + nagrada pri markerju, ponovno spuščanje na signal markerja s prihodom vodnika in disciplino vodljivosti stran od markerja + nagrada (nazaj pri markerju), zaporedno spremstvo 2x s pozornostjo na markerja (tukaj je še malenkost nejasnosti pri Astorrju, ker še ne ve, da lahko pri zaporednem ob vodljivosti gleda tudi proti markerju ... ampak bo hitro poštudiral, ker smo začeli s tihim obratom markerja in je bolj pozoren, če se nič ne oglaša pred nagrado) pomembno je, da ne prehiteva, kar lepo razumejo vsi, še ena ali dve potrditvi iz kroga za vodljivost in psa v avto - vročina spet neznosno nabija ob 8.30, ko že končujemo trening. SEEENCA + VODA!!!

22.junij (sreda) ...
Takoj ob 9h že 30 stopinj! Malenkost odlaganja na bližnjem travniku in proste vodljivosti (v parih) z vajami v gibanju, prostim prinašanjem, tehnično igro in uleganjem med šprinti skupaj 6 minut + odlaganje - čez glavo dovolj za to glupo vročino! Počitek s posodo vode v zakritih boksih v senci. Zvečer 10 minutno odlaganje in streljanje s plašilko 6mm med obrokom.

21.junij (torek) ...
Cel dan vročina! Zvečer samo kolo 4km. Vmes psa na prostor, odmik po travniškem kolovozu 120m, še malenkost hoje tja in nazaj - ter dolgi odpoklic iz prostora (v parih). Alphaa je nažgala mamo za 12m, Astorr pa Alyxa za 4m (že zadnjič pa je Astorr prehitel Alphoo za 8m) tako, da je dolgonogi Astorr najhitrejši pes na vasi in verjetno še malo dlje naokrog. Sprejem na hlačnico (seveda že odstriženo - kot igračo).

20.junij (ponedeljek) ...
Tehnični trening; 1.nakazovanje predmetov - pet ponovitev; prvi dve - psa na prostor v zaprti garaži, povoha predmet, ga vržem nekam na dvorišče, odprem vrata in pes ga poišče, nakaže z uleganjem med tačkama, premor 10 minut; drugi dve ponovitvi podobno, samo pes leži zunaj na delavni klopi in s predmetom odidem na bližnjo zelenico, ga pohodim, se vrnem do ležečega psa in tiho "išči", spet premor 10 minut; tretja ponovitev, psu nataknem oprsnico, prostor na delavno klop, povoha predmet in ga spet skrijem nekam na zelenico (do njega sicer malo uhodim "potko"), po nakazovanju dobi ostanke pečenih perutničk - ampak šele, ko popolnoma mirno pusti, da najprej vzamem predmet; 2.preskoki na oviri h=1m z aportiranjem 650g; najprej par preskokov z metanjem hrane (danes sem imel koščke banane, ker so dobro vidni), potem višino spustim na 80cm (po potrebi še manj) in delam aportiranje ter spet vzdignem prepreko. Če gre slučajno pes mimo ob višini 1m, ga ob skakalnici ustavim s "prostor", poberem predmet, "skoči" vržem hrano nazaj in ob zaletu spet hrano (stojim ob skakalnici) na drugo stran in to ponovim 2x, da pes veselo skače najprej brez predmeta. Na koncu ponovim aportiranje iz osnovnega položaja še s predmetom in takoj po prvem uspešnem aportiranju zaključim trening. Uh! sem se razpisal.

19.junij (nedelja) ...
Dopoldan kolo 7km - vmes 2 urno spanje s torto v trebuhu (ta je bla najboljša danes) popoldan obramba s 4 revirji (na šverc - najbližji pokošen travnik); 2x reviranje z upoštevanjem vračanja do vodnika, 3x oblajanje s prihodom vodnika in odpoklicem iz revirja, zaporedno spremstvo in pozornost na markerja, natančnost vodljivosti in nagrada iz kroga, spuščanje, tiho čuvanje s prihodom vodnika in odpoklicom, preizkus poguma, skupaj 10 minut.

18.junij (sobota) ...
Kolo 7km, vmes malo poslušnosti in kondicijske igre. Dejansko vse znamo, pri 23.mesecih je napredek že kar velik. Psi sicer še niso pripravljeni za IPO 1. manjka pa ne veliko. Počasi se daleč pride! Časa pa imamo na pretek.

17.junij (petek) ...
Kolo 4km, navajanje na signal "sem" - dolgi odpoklic v paru na 100m s prostora - tekma kdo bo koga, igra.

16.junij (četrtek) ...
Kolo 3km, sled na travi; 4 do 5 linij, dva predmeta, zelo redka hrana v sledi, teren iz 15 cm detelje, brezvetrje. Lepo in veselo sledenje, natančno od stopinje do stopinje, celo Alyx je bil danes prvič vesel predmeta in se pri nakazovanju ni zavrtel nazaj - čudež! Počasi se je začel odpirat, ker je bil vseskozi čist preveč poln samega sebe. Astorrju moram pazit, da se ne bi navadil preveč na hrano v sledi, ker mu hitro zmanjka potrpljenja brez hrane, rabi večkrat po 2 do 3 hrane - ampak močnejše, Alphaa gre najboljše od vseh, čeprav je najslabše začela od vseh. Lepo je opazovat kako se psi odpirajo - in to šele pri 15 - 22 mesecih. Zdaj vsi veselo nosijo trak od fleksija, tudi po par kilometrov skupaj ob kolesu med prometom. Tut po trije naenkrat lahko tečejo brez prerivanja.

15.junij (sreda) ...
NIČ! Kolo 6km. Odlaganje 15 minut.

14.junij (torek) ...
NIČ! Kolo 7 km, odlaganje 10 minut. Danes so rabili dolgočasenje, da si ne bi slučajno kaj preveč domišljali. Še men ni tko luštno kot je njim.

13.junij (ponedeljek) ...
Krajša sled z dvema predmetoma 1-3 kljuke, starost 10 minut, trava, zelo malo hrane v sledi, dva predmeta. Popoldan tehnični trening ; poslušnost, skupina, vaje v gibanju med avtomobilskimi gumami, preskoki in aportiranje 650g prek prepreke 85cm, oblajanje pri revirju 2x (brez dotika), odpoklic, nagrada - skupaj 10 minut. Odlaganje 4 minute.

12.junij (nedelja) ...
Celodnevna vožnja na izletu.

11.junij (sobota) ...
Kolo 3km; iskanje v ruševini z oblajanjem.

10.junij (petek) ...
Kolo 5km.

9.junij (četrtek) ...
Poslušnost; po dva in dva kolo 3km, vesela prosta vodljivost z motenjem sodnika, skupina, vaje v gibanju (v hoji in teku), vodljivost okrog stojala s prinosili, odpoklici s prehodom v osn.položaj, prinašanje 650g čez 3 različne ovire, tehnična igra, uleganje pri vaji naprej, odlaganje ... skupaj 15 minut, nazaj kolo 3km (drugi par).

8.junij (sreda) ...
Tehnični trening; Prijava, skupina, vaje v gibanju v skupini, povratni preskoki na hrano, preskoki s prinašanjem 50 cm, aportiranje 650g čez skakalnico 90cm. Oblajanje 2x pri revirju.

7.junij (torek) ...
Sled (x3); nizka trava, 250-300 korakov, dva predmeta, variabilna potrditev s hrano, starost 15 minut, 4-5 kljuk. Vreme oblačno, brez vetra, polagalec vodnik sam. Zadovoljni psi - zadovoljni vsi.

6.junij (ponedeljek) ...
NIČ! Boli križ od teh neumnih oblakov.

5.junij (nedelja) ...
Čire čare brez veze; 2x bicikel po 3km, mal kratke poslušnosti, mal igre, ugrizov, oblajanja - kr neki. Ne moreš vsak dan se ukvarjat s psi.

4.junij (sobota) ...
Tehnični trening; prihod v revir brez dotika markerja in oblajanje na rokav za nagrado. Izmenično pošiljanje iz poslušnosti na 2 revirja v oblajanje v obeh revirjih (dve zaporedni seansi). Rokav in nagrada izza hrbta, pri drugem ugriz v rokav. Ta nagrada ugriza v rokav mi ni preveč všeč, ker psa učiš, da laja obrnjen proti rokavu kakorkoli že stoji namesto v markerja. Sicer delamo izmenično obe varianti ampak bo treba sistem nagrajevanja pri oblajanju še dodelat.

3.junij (petek) ...
Kolo 7km, odlaganje 15minut.

2.junij (četrtek) ...
Sprostitveni trening; prvi poskus vodljivosti s povodcem - super, nobenih problemov - ista slika kot brez povodca. Lepa koncentracija, pozornost, lepe vaje v gibanju s pokončnimi ušesi ob vračanju do psa, aportiranje čez skakalnico 70cm in A prepreko 90cm (seveda brez povodca), 1-2x igra s povodcem, vaja naprej, konec po 7-10 minutah. Danes je bilo sonce usmiljeno do psov. Manjka nam le delo med motečimi dejavniki zato bo treba počasi spet na poslušnost pred kak trgovski center.


.
Sej želve ne seksajo - samo mal plezajo, nč druzga

1.junij (sreda) ...
Obramba na 6 revirjev. Pet majhnih, zadnji normalna velikost. Upoštevanje vodnika med revirenjem je edino Alyxu delalo težave zato smo po tretjem uspešnem poskusu vseh šestih zaklonov psa pospravili - bil je zdelan samo od reviranja. Ostali so tekoče delali kompletno sliko obrambe. Čeprav smo šli od doma ob 7h je bila na koncu spet neznosna vročina.

31.maj (torek) ...
Tehnični trening; prihod v zaklon brez dotika markerja pred oblajanjem. Smo ponavljali tut po 10x (al pa še večkrat) tako, da je pes nazadnje lajal kar v stoje (ampak brez dotika). Seveda so bili sveži in polni želje, ki pa so jo morali uskladiti z samokontrolo. Kako? Vabljenje v neproduktivno vedenje - marker psa prav vabi ob prihodu v dotik in ko pes po tolikih neproduktivnih ponovitvah le pogrunta, da ne sledi oblajanje ampak vračanje na izhodiščni položaj potem se mu kar naenkrat posveti, da je mogoče ključ v tem, da prednje tace obdrži na tleh. To je rezultat do katerega mora pes priti sam, da pusti močnejši vtis. Jutri gremo na kompletno sliko.

30.maj (ponedeljek) ...
Kolo 3km; vmes psa na prostor in dolgi odmik (100m) s kolesom in potem dolgi odpoklic v šprintu. Zvečer dvojno oblajanjepri revirju s spuščanjem direktno iz avta. Prihod psa brez dotika in prihod vodnika. Nagrada frizby, ob povratku preizkus poguma na rokav.

29.maj (nedelja) ...
Kolo 2km; Olga je delala poslušnost z vsemi (na levi strani). Astorr je tokrat razumel prostor v gibanju. Pomagala je bala sena na kateri sta naredila ogrevanje z ležanjem. Popoldan en poskus dolgega oblajanja pri revirju z nagrado igrače in šele nato povratnega ugriza v rokav 2m izven revirja - pomembno, da pes ne poveže oblajanja z ugrizom pri revirju.


28.maj (sobota) ... Ponoči je treskalo ko na Soški fronti. Zjutraj ob 5.30 smo izkoristili naliv za 6km tek ob kolesu, vmes malenkost vodljivosti s prinašanjem prek plezalne stene. Mokri kot v pralnem stroju!

27.maj (petek) ...
Ponovitev treninga suhega pošiljanja na 2 revirja z povišanim kriterijem prihoda v revir brez dotika markerja pred oblajanjem. Pse do zdaj nismo obremenjevali s kriterijem dotika markerja ob prihodu, od zdaj je predpogoj za oblajanje "čisti prihod".

26.maj (četrtek) ...
NIČ! Vzporedno odlaganje na tujem terenu 5 minut pred obrokom.


25.maj (sreda) ...
Dan mladosti!!! in moj poročni dan pred 26 leti ... Ostala nam je samo še mladost - praznika ni več. Kolo 3km; Olga je naredila poslušnost z vsemi (na levi strani), vodljivost, vaji sedi in prostor v gibanju (Astorr ga ni razumel - verjetno napačna signalizacija telesne mimike). Popoldan pošiljanje iz poslušnosti ob revirju na dvojno oblajanje pri 2 revirjih; najprej 60m oddaljeno enkrat pri Roqu z rokavom (nagrada igrača) - drugič še ob povratku pri meni z rokavom z nagrado ugriza v rokav. Skupaj 2 minute.

24.maj (torek) ...
Učenje "suhega pošiljanja" na 2 revirja brez nagrade pri revirju - a z nagrado pri vodniku. Najprej na en revir, nato izmenično na dva. Nagrada s plenom pri vodniku oz. z oblajanjem pri enem od revirjev. Pokopali smo Olgino mamo.

..

23.maj (ponedeljek) ... NIČ!!!

22.maj (nedelja) ... Kolo 4km in sled na njivi, en predmet, 3 kljuke,
starost 20 minut. V redu (to pomeni, da bi blo lahko boljše).

21.maj (sobota) ...
Kolo 3km; Astorr trening prihoda do markerja brez dotika pred oblajanjem, igra, nazaj. Alyx trening vodljivosti in aportiranja, Alphaa nič. Astorr je spet nekje staknil drisko in ga poskušam ločit od ostalih. Kolo 4 km še popoldan.

20.maj (petek)
... NIČ s psi! Danes je velik dan, ker mi je Ciril Zlobec prvezel mojo Poezijo v pregled. Redko kdo pride na vrsto pri njem tako na hitro.

19.maj (četrtek) ...
Ponovitev tehničnega treninga od torka s tem, da smo vključili pred obrambo še malenkost vodljivosti z vsemi tremi vajami v gibanju in prinašanje prek skakalnice 70 cm. Ah! ta vročina.

18.maj (sreda) ...
NIČ!
Odlaganje 5 minut. Kolo 6km.

17.maj (torek) ...
Tehnični trening; Povišanje kriterija ob učnem členu prihoda psa v revir do markerja s ponujanjem neproduktivnega vedenja dotika. Cilj vaje zelo hitro dosežen - tokrat brez dotika markerja. Najprej malenkost vodljivosti pod nagonom, par vaj v gibanju, uporaba dveh revirjev in pri drugem prihod brez dotika z oblajanjem. Konec po 7-10 minutah.

16.maj (ponedeljek) ...
Tehnični trening; Prosta vodljivost osmice med avtomobilskimi pnevmatikami ter vaje v gibanju med njimi, kratki odpoklici s prehodi v osn. položaj, dvosmerni preskoki ozke 60cm stoličke na hrano, dvosmerni preskoki skakalnice h=85cm na hrano, disciplina pred metom prinosila pred preskoki čez kartonasto škatlo ter prinašanje na delavno klop z držanjem predmeta, oblajanje ob samostoječem revirju na rokav + nagrada (Astorr in Alphaa imata močnejši dotik ob prihodu v revir), odpoklic iz revirja v osn. položaj + nagrada, dvosmerni preskoki čez prepreko 50x50cm z aportiranjem in držanjem predmeta, vaja stoj v gibanju, prosta vodljivost ob stojalu s prinosili in kompletno z aportiranjem 650g prinosila prek 85cm skakalnice z mirnim držanjem predmeta (tu ima Astorr ob prihodu še močnejši dotik v vodnika), še zadnje oblajanje ob revirju in eno iskanje in nakazovanje predmeta v oprsnici ... konec po 15 minutah.

15.maj (nedelja) ...
Dež, dež, dež ... bicikel 8km v nalivu, da ja ni več nobene suhe dlake in pes več ne ve al je moker od dežja al od teka po lužah.

14.maj (sobota) ...
Kolo 4km; trening poslušnosti z majhno količino dela; vodljivost, vaje v gibanju, odpoklici in prehodi v osn.položaj, prinašanje, uleganje v šprintu, igra, izmenično odlaganje ... 10 minut.

13.maj (petek) ...
Trening obrambe; prvič tekoča povezava vseh 6 revirjev, oblajanje, nagrada, prihod vodnika, nagrada, odpoklic, dvojna potrditev, pobeg-ugriz, spuščanje, čuvanje - ugriz, ponovno spuščanje in prihod vodnika, vodljivost stran od markerja, vzporedno spremstvo, potrditev, zaporedno spremstvo, ugriz, vodljivost, preiskus poguma ... konec po 15 minutah.

12.maj (četrtek) ...
Kolo 5km; Relaksacijski trening poslušnosti z minimalno količino dela in več igre.

11.maj (sreda) ...
Sled; ena dolga ravna linija na njivi z variabilno potrditvijo hrane v sledi in na koncu nakazovanje predmeta brez česarkoli ob njem -super!

10.maj (torek) ...
Kratka sled s prvim poskusnim nakazovanjem predmeta brez dodatne pomoči hrane - super!

9.maj (ponedeljek) ...
Kolo 6km, odlaganje 10 minut.

8.maj (nedelja) ...
Power trening; Kolo 4km, ponovitev krajšega treninga poslušnosti v hladu po dežju, vodljivost, vaje, prinašanje, uleganje ... Izmenično delo in odlaganje ... cca.10 + 10 minut.

7.maj (sobota) ...
Poslušnost; prijava sodniku, prosta vodljivost, vaje v gibanju, odpoklici (kratki in dolgi), vodenje okrog stojala s prinosili, prosto aportiranje in prek skakalnice 40 cm, 75 cm ter uvajanje prehoda preko A prepreke 1,8m. Odlaganje 3 minute, vodnik v zaklonu, vaja naprej, igra. Skupaj 15minut.

6.maj (petek) ...
NIČ... nič, nula, zero, niente, nothing!

5.maj (četrtek) ...
NIČ! Kolo 6km, odlaganje 10 minut.

4.maj (sreda) ...
Tehnični trening; prosta vodljivost v skupini (med avt. gumami) prinašanje predmeta na 3 različnih preprekah s preddisciplino meta, usedanjem pred vodnikom na deski po prinašanju in držanjem, spuščanjem predmeta. Vaja stoj v gibanju, prijava sodniku, stojalo s prinosili, oblajanje pri revirju, konec po 15 minutah.

3.maj (torek) ...
NIČ! Kolo 6km. Odlaganje 5 minut.

2.maj (ponedeljek) ...
Tehnični trening; reviranje na 5 revirjev z odpoklici in tekočimi povezavami. Vmes vaje poslušnosti in preskoki prek skakalnice 75cm ter plezalne stene 1,2m ... skupaj 15 minut.

1.maj (nedelja) ... NIČ!

30.april (sobota) ...
Kolo 7km po nalivu. Odlaganje 2x po 10 minut.

29.april (petek) ... NIČ!

28.april (četrtek) ...
Izlet trening; Kolo 2x2 psa ...5km, odlaganje enega, ko drugi "dela". Seveda z zaklenjenim fleksijem na 2m in zataknjenim na pedal kolesa, da je mir, ko drugi pes leta za žogicami par metrov mimo. Kratka poslušnost, aportiranje čez skakalnico 70cm in plezalno steno 1,2m, igra, uleganje na daljavo ... skupaj z odlaganjem 20 minut in bicikel domov.

27.april (sreda) ...
Mix trening; kratka poslušnost s kompletnim protokolom, vodljivost, vaje v gibanju, odpoklici, skupina, stojalo s prinosili, aportiranje čez 4 različne ovire (škatla, stolica, skakalnica 70cm, plezalna stena 1m), vaja naprej. Reviranje na 4 revirje z oblajanjem ... skupaj 15 minut.

26.april (torek) ...
Trening poslušnosti v oteženih okoliščinah; prijava sodniku, prosta vodljivost, skupina, vaje v gibanju, kratki odpoklici, vodljivost okrog stojala s prinosili, aportiranje; prosto in čez prepreko, vaja naprej ... skupaj 10-15minut.

25.april (ponedeljek) ...
Tehnični trening; prijava sodniku, dvosmerni preskoki različnih s prinašanjem s preddisciplino, držanje, spuščanje, prehod v osnovni položaj, oblajanje z motenjem ... 10 minut. Odlaganje pred obrokom - 10 minut.

24.april (nedelja) ...
Sled na njivi. Daljša - 250 korakov, 5 linij, močnejši veter, samo briketki (brez salame, hrenovk ...) - nisem bil preveč zadovoljen. Naslednjič bodo večer pred sledjo brez obroka.

.
Arcas Reisenadler

23.april (sobota) ...
NIČ! Četena Raven, Bolnica Franja, Cerkno, Idrija ... (žlikrofi - njami).

22.april (petek) ...
Ponovitev včerajšnjega delnega treninga prehodov prek plezalne stene 1,4m - le še z dodatkom elementa prijave sodniku in vodljivosti ob stojalu s prinosili ter vzporedno postavljeno skakalnico 70cm.

21.april (četrtek) ...
Kolo 5km; Ležanje 10 minut ob psu, ki dela ... potem vodljivost z vajami v gibanju, prihodi do vodnika s prehodom v osn.položaj, prosto prinašanje, uvajanje plezalne stene h=1.2m (pomagali so jesenski treningi skokov na stisnjene bale sena) ... najprej samo enosmerno - z ene in druge strani z samo enim vračanjem TJA-NAZAJ; špil na koncu. Konec po10 minutah.

20.april (sreda) ...
SRANJE - SPET NIČ! Tista nedeljska obramba nam je s kopico priboljškov v obliki stare dišeče svinjske pečenke nakopala drisko, ki se zdej (prek igrač) prenaša s psa na psa (začel je Alyx potlej Alphaa ...) in je nemogoče delat z enim, ko drugi revček brizga okrog sebe - "frajha". Naše edino orožje so kapsule Framatan, aktivno oglje, kislo mleko in ovseni kosmiči.

19.april (torek) ...
NIČ! Kolo 6km.

18.april (ponedeljek) ... NIČ!


17.april (nedelja) ...
Obramba na 4 revirje ob motečih dejavnikih (skupina+otroci); Tekoče reviranje, oblajanje pri markerju, odpoklic iz revirja, vodljivost do mesta pobega, stranski ugriz pri markerju, spuščanje = igra, prihod vodnika, vzporedno spremstvo=hrana, zaporedno spremstvo=samokontrola, preizkus poguma ... konec po 15 minutah.

16. april (sobota) ...
Tehnični trening; Prijava "sodniku", vodljivost z vajami v gibanju, odpoklic, prehod, pobiranje prinosila iz stojala, prinašanje čez prepreko, držanje aporta. Reviranje na dva revirja z ustavljanjem pri vodniku. Igra in konec po 15 minutah.

15.april (petek) ...
Kolo 6km. Me je pes potegnil, ko je en cucek zatežil od zadaj, Alyx v znanem križišču kar potegnil v zavoj - pred avtom - pravočasno odskočil, jaz vrgel fleksi čez avto za njim, sam pa za avtom diagonalno počez v graben, v ograjo, čez njo s kolesom vred. Lep salto! Ayin fleksi sem pravočasno spustil, da se je ustavila pred ograjo in počakala. Vse brez posledic.

14.april (četrtek) ...
NIČ! Dopoldan kolo 5km, zvečer kolo 7km.

13.april (sreda) ...
NIČ!

12.april (torek) ...
Dopoldan kratki elementi poslušnosti pred vhodom v trgovski center E'Leclerc (prosta vodljivost, sedi, prostor, odpoklic, krajše odlaganje, igra). ... 10 minut. Popoldan aportiranje; skakalnica 75cm, vodljivost okrog stojala s prinosili, disciplina na deski in pred metom, prinašanje prek ovire, igra ... 10 minut.

11.april (ponedeljek) ...
Vzporedno 15 minutno poravnanao odlaganje ob količku na tujem travniku z motenjem, pred obrokom. Vodnik 60% časa v zaklonu (večerja kar na travniku).

10.april (nedelja) ...
Obramba; trening posvečen predvsem tehničnim elementom discipline in natančnosti, 2 revirja, vodljivost, vaje v gibanju pod nagonom, prosti odpoklici ... pošiljanje na revir, odpoklic iz revirja pred ponovnim pošiljanjem, oblajanje, prihod vodnika do revirja, odpoklic iz revirja, vzporedno in zaporedno spremstvo, spuščanje na daleč, element prihoda vodnika, vodljivost pod nagonom, tra la la ... (vesel trening) ... skupaj 10 - 15minut.

9.april (sobota) ...
Sled na travi; srednje močan veter, ogrevalno nakazovanje predmeta, protokol pred sledenjem, štartni količek, sled s petimi spremembami smeri, 1x predmet, igra, zaključni protokol. Kolo 2km.

8.april (petek) ...
Tehnični trening; psi so imel kar skoraj preveč želje. Vso vodo so razlili ob čakanju na vrsto. Najprej sem nastavil markerja v grmade in začel delat poslušnost - vaje v gibanju na deski (sedi, prostor ... na kratko) potem 2-3 preskoke na hrano pa vajo stoj v gibanju na deski na kratko. Astorr je skoz pogledoval proti grmadam - zajebaval. Alphaa super, Alyx precej dobro. Psa na prostor, daljši odpoklic, prehod v osn. položaj, krajša vodljivost na travniku z vajami v gibanju na prostem. Tukaj je bila vodljivost tesna, dobra, vaje v gibanju super, edino hitro sem moral zaključit, ker so vse bolj pogledovali proti grmadam. No končno pošiljanje na iskanje, oblajanje, igrača in ... ob povratku ponovno oblajanje pri meni na rokav ob revirju, nagrada frizby. Konec po 11-15 minutah.

7.april (četrtek) ...
Večerni kondicijski tek, kolo 8km.

6.april (sreda) ...
NIČ!

5.april (torek) ...
Obramba; najprej poslušnost v shemi obrambe z vajami v gibanju, izmenično pošiljanje na dva revirja enkrat enega drugič drugega, oblajanje, odpoklic iz revirja, vodljivost do pobega, stranski ugrizi pri pobegih različnih kotov in razdalj, spuščanje in čuvanje markerja s prihodom vodnika, vzporedno spremstvo, zaporedno spremstvo, preizkus poguma ... skupaj 15 minut. Zvečer med obrokom streljanje s plašilko (6x) z razdalje 15m do 6m - pes v pesjaku.

4.april (ponedljek)
... NIČ!

3.april (nedelja) ...
NIČ! Kondicijski "hribovski" tek ob kolesu 7km.

2.april (sobota) ...
Tehnični trening; dvosmerni preskoki različnih ovir (tudi 75cm skakalnice) z disciplino osn. položaja in držanjem prinosila ob povratku. Uleganje na daljavo. Oblajanje pri revirju na rokav, igra. Nakazovanje predmeta v oprsnici. Ponovno oblajanje pri revirju. Skupaj 15-20 minut.

1.april (petek) ...
Kolo 3km, iskanje v ruševini (2x), nakazovanje, igra.

31.marec (četrtek) ...
Poslušnost; ... držanje, preskoki, prosto prinašanje in prek ovire, delovna klop, predštartna procedura ... skupaj 5-7min. Sled; ... kratki štarti, nakazovanje predmeta, igra s povodcem ... skupaj 5 minut. Obramba; prihod na štart, reviranje na 6 revirjev, oblajanje, odpoklic, vodljivost, pobeg markerja, zaporedno spremstvo, spuščanja in prihod vodnika, preizkus poguma ... 10 minut. Streljanje med obrokom s plašilko 6mm, šest strelov iz razdalje 15m do 6m.

..

30.marec (sreda) ...
A big nothing. Načrtno dolgočasenje!

29.marec (torek) ...
Za kosilo so bile perutničke in imam en kup "piščančjega hrustljavega čipsa" na zalogi. Torej sled; tokrat na travi. Predštartna procedura, krajša sled iz briketkov in na koncu "mljask", igra s povodcem, psa na fleksi in 2km nazaj.

...
Ko se sline pocedijo ...

28.marec (ponedeljek) ...
Energično oblajanje 2x zaporedoma. Močenje kožuha na dežju ob 10 minutnem odlaganju pred obrokom. Slike aportiranja in držanja prinosila so v rubriki "Učenje mladiča" (16. in 17. del).

27.marec (nedelja) ...
EN VELIK ... NIČ!

...

26.marec (sobota) ...
NIČ! Izležavanje na soncu!!!

25.marec (petek) ...
Tehnični trening; prijava sodniku, disciplina položaja pred prinašanjem, prihodi do vodnika brez in s predmetom, držanje, disciplina pred ugrizom pri pobegu, sledarski protokol s kratkimi štarti.

..

24.marec (četrtek) ...
Danes smo šli s kolesom na sled po dva in dva. Pred izbrano njivo je ob kolesu na prostoru vsak počakal, da sem zanj najprej položil krajšo sled, se malo oddahnil, potem oddelal sled in igro ter se pridružil naslednjemu "delavcu" na svoje častno mesto opazovalca, počakal z njim na polaganje nove sledi in si še ogledal kako sledi bratec ali sestrica. Po končani seansi še 3km vožnja "pasje kočije" z dvojno vprego nazaj domov. Voda in lenarjenje na pomladanskem sončku. Tačas sta bila na vrsti naslednja dva.

23.marec (sreda) ... Dopoldan tek ob kolesu 7 km z dvema daljšima vzponoma višine 40- 50m. Počitek, ki je na toplem sončku trajal celo ppoldne.

18.marec (petek) ...
Drugi trening uvajanja strelomirnosti; Prosta vodljivost, vaji v gibanju, igra + strel, ponovna igra iz roke, spuščanje, tiho čuvanje nato strel + ugriz, prinašanje, igra + strel, pobeg s stranskim ugrizom + strel, tehnična igra s streljanjem vsakič, ko pes ujame frizby, uleganje na daljavo, igra - ugriz pri vodniku + strel; jeziki do tal ... konec po 10 -12 minutah. Kolo 2km. Odlaganje 10 minut pred obrokom.

17.marec (četrtek) ... NIČ! Dan pavze, niso samo psi na svetu ... no, za jest so dobili. Pa mali ptički? Včeraj in danes so taprvi začeli prav nežno žvrgolet. Taprvi je star 21 dni. Tamali seveda še ne. Enemu odganja vse več rumenega perja čeprav sta starša; eden zelen, drugi moder. Izgleda bo vseeno en ptiček rumen. Vsi že gledajo in starša jih že zapuščata za vse dalj časa. Skoz luknjo zgledajo v gnezdu pravi dinozavri, ko pa jih odprem in hočem slikat se barabe vsi stisnejo v kepo tako, da so čist pomanjšani. Kaj naj rečem? Zajebavajo. Da ne omenjam mame ... že spet nosi nov material v gnezdo. Še ko je novo zvaljenim goličem dajala za jest se je samec že nekam čudno pozibaval na njej kakor, da ji pomaga. Zgleda mami SPET misli valit, že tretjič zapored. Ni šans! Ne bomo ji pustil saj mi bodo na KZS dali še prepoved vzreje. In to edine šolane vrste tropskih papig v Sloveniji po IPO programu. A ima mogoče kdo ptiča brez jajc pa bi si jih želel imet?

16.marec (sreda) ... Kondicijski deževni tek v kasu ob kolesu po bankini v prometu ... 8km (2x2psa). Mokri in usrani ko psi! Kako čem drugač napisat, če je pa tko. Kaj, a naj jih dam zdej vse 4 v banjo pa pod tuš? Pa potlej čajčka pa pod dekco v toplo pojstlco?

...
Gnezdo "Reisenadler" Agapornis ... 19 dan!

15.marec (torek) ...
Tehnični trening; dvosmerni preskoki različno ozkih ovir s prihodom do vodnika, držanje različno težkih prinosil, različnih kriterijev, oblajanje + igra ... to je vse. Ni ne vem kaj za napisat ... "dela" je blo pa kr nekej. Gre čedalje bolj tekoče. Bolj kot je pes pripravljen držat težje prinosilo - manj si ga želi hitro prinest in bolj nerad ga preda. Bolj kot šibko drži pes prinosilo - hitreje ga prinaša in preda seveda brez problema (mirno ga znamo držat). Zdaj pa poskušamo vse spravit nekam v sredino tega okvira. Vsi do konca zadihani ... trajanje cca 15 minut. Kaj? Žrli smo ... to je TO (za danes)! Jutri je nov dan.

14.marec (ponedeljek) ...
Trening uvajanja strelomirnosti; Poslušnost = IGRA, prosta vodljivost, vaji v gibanju, prinašanje, igra (iz roke) + strel, tehnična igra + strel, vodljivost v osmici + strel=hrana, grizenje plena + strel, igra, spuščanje, čuvanje, ugriz=strel, konec po 7-10min. Streljanje s plašilko 6mm iz razdalje 30-40m iza hrbta ob točno ujetih trenutkih potrditve (ob prepustitvi plena med igro, ob lovljenju hrane med poslušnostjo, ob ugrizu frizbija v zraku, ob ugrizu v močnejši plen iz roke).
Najprej torej klasično pogojevanje STREL=NAGRADA. Pomagal je tudi trening pod "kanonado" na Silvestrovo. Ob treningu strelomirnosti seveda NI bilo ostalih psov bližje kot 500m, razen tistega, ki je delal. Zvečer 10 min. vzporedno odlaganje na dežju pred obrokom.

...
Ko je blo na D.P.B.O. treba delat ... ni blo nikjer nobenga "M ..."-ja
... ne zjutraj, ne čez dan, ne v soboto, ne med tednom, nobene gužve ...
zdej se pa nekaj šopirijo pavi na kupu gnoja

13.marec (nedelja) ...
Sled na mehki njivi 80-90 korakov, predštartna procedura, brez predsledi, štartni količek, dve kljuki, na koncu krožnik + predmet (sekundarna nagrada), kontinuirna primarna potrditev v sledi, vmes dve kratki pavzi, na koncu igra s sledarskim povodcem in kompletno proceduro discipliniranega odhoda do avta (pardon ... do kolesa - kaj pa pes ve o znamkah avtomobila, važno da zalaufa) ... no, nekateri psi so nejevoljni že, če jim vodniki ne prižgejo poleti klime ali pozimi ne zagotovijo toplega avta. Mi še nismo tako daleč. Toplota je naravna, klima pa le pobožne sanje. Zaenkrat je še ne pogrešamo. A moram posebej napisat, da sem z današnjim sledarskim treningom končno zadovoljen (in to z vsemi psi)! Zvečer 4 runde oblajanja + igra.

12.marec (sobota) ...
Sončkov tek ob kolesu 7km. Počitek.

11.marec (petek) ...
Generalno čiščenje-pobiranje zmrznjenih Trainerjevih iztrebkov ... Sled v vetru; cik-cak, leva-desna, njami-njami pa take fore. "KAR JE DOBRU ... NEJ SLABU!"



10.marec (četrtek) ...
Kolo 2km; kratki odpoklici s prehodi v osn. položaj, kratka vodljivost z vajami v gibanju, prosto prinašanje, držanje, dolgi odpoklic, hitrost uleganja na razdalji, kratka sled, igra. Pri Alyxu menjave in spuščanja kar naenkrat niso več noben problem! Ne počuti pa se več sproščeno v sedečem položaju pred vodnikom s prinosilom v gobcu, zato stoji - čeprav je to že pol leta obvladal. Potrdim pač stoječi položaj, glavno - da mirno drži. Se bo že sprostil.

9.marec (sreda) ...
Trening aportiranja; mirno držanje predmetov različnih zahtevnosti (klobasa, žoga, 650g prinosilo, metla, tudi 2kg aport), dvosmerni preskoki čez ožjo prepreko (50 x 50cm ) in vzporedno 70cm skakalnico na hrano z ustavljanjem pred vodnikom pri povratku (stoje na deski, sede na stolu) ... na koncu met predmeta v disciplini s prinašanjem čez skakalnico in poravnanim usedanjem ter mirnim držanjem, nadomestna igra z žogo ... trajanje cca. 10-15 minut.


. .

8.marec (torek) ... Kolo 4km, trening iskanja v požgani ruševini, kašča, kozolec, nakazovanje različnih položajev markerja, štiri ponovitve, igra v ruševini ... skupaj 10 minut. Popoldan maškarada.

7.marec (ponedeljek) ... Pavza - sončkov relaksacijski kondicijski tek v vetru ob kolesu v parih 2 x 8km.

...
Drugo gnezdo "kuhinjske vzreje" ... izvaljeni štirje kljunčki

6.marec (nedelja) ...
Delčki osn. učnih členov - malenkost. Kolo 2km. Povezovanje oprsnice s hrano. Popoldan "MIX trening" ... prosta vodljivost po shemi BBH z vajami v gibanju in skupino. Dvostranski preskoki na hrano z občasnim prinašanjem predmeta in držanjem. Uleganje na daljavo, dolgi odpoklic z ustavljanjem. Obramba na 2 revirja ... oblajanje, odpoklic iz revirja, vodljivost do mesta odlaganja, pobegi s stranskim ugrizom, spuščanje, prihod vodnika, zaporedno spremstvo, preiskus poguma ... skupaj 15 minut. Našim, v kuhinji zvaljenim 10 dni starim goličem Agapornisom počasi poganja prvi puhek, krila so še gola in kljunčki so medtem zrasli iz 1,5mm že na 4mm. So še slepi. Bilo je 5 jajčkov. Koliko se jih je zvalilo?

5.marec (sobota) ...
Kolo 2km, MIX Trening ... Aportiranje, vaje v gibanju, prosta vodljivost, kratka sled (Alyx zajebava), dolgi odpoklic, oblajanje, igra, uleganje na daljavo ... 15 minut.

4.marec (petek) ...
NIČ; (vzporedno 15 minutno odlaganje pred obrokom).

3.marec (četrtek) ...
Trening iskanja v snežnem ambientu gozda ... posamezni elementi poslušnosti med prihodom na izhodiščno točko iskanja; uleganje, dolgi odpoklic z ustavljanjem pred vodnikom, točen osn. položaj pred iskanjem, pošiljanje v gozd in nakazovanje markerja, igra, podaljšano iskanje skritega vodnika (z igračo v gobcu) in pred stikom spuščanje igrače ter ponovno (daljše) nakazovanje, ponovna igra z novo igračo. Spet elementi poslušnosti ... sedi v gibanju, prostor v gibanju, kratek odpoklic, potrditev, prehod v osnovni položaj. Ponovni ciklus pošiljanja na iskanje s povratnim iskanjem vodnika. Psi polni veselja; Astorr je splezal v drugo kar po 3m skoraj vertikalnih skalah do markerja nad njim in ga med oblajanjem dodobra opljuval, Alyx se je končno malo bolj sprostil pri nakazovanju klečečega markerja in Alphaa je norela z dolgimi skoki in iskala v cik-cak vzorcu. Veselje na višku predvsem zaradi prisluženega iskanja s predhodno kratko poslušnostjo. Skupaj cca 10-13 minut.

2.marec (sreda) ...
Tehnični trening ... kratki poravnani odpoklici, dvosmerni preskoki na hrano, tesni prihodi do vodnika, 2x oblajanje, vaje v gibanju ... 8-10min. (boljše kot včeraj).

.
Tole drugo seveda ni predmet ampak v kuhinji zvaljeni goliči Agapornisi

1.marec (torek) ...
Tehnični trening ... položaj pred vodnikom, dvosmerni preskoki s prinašanjem in poravnanim držanjem predmeta (tole še ne gre najboljše z vsemi), vaje v gibanju sedi, prostor, stoj, oblajanje za igro, nakazovanje predmeta v oprsnici, igra, uleganje na daljavo ... 15-20 minut.

28.februar (ponedeljek) ...
Mix trening ... kratka sled s kompletnim uvodnim in zaključnim protokolom, 3x pošiljanje iz 40m na iskanje markerja v gozdu, nakazovanje markerja, igra in ob povratku ponovno oblajanje v revirju na rokav, igra ter ob povratku učenje čelnih sprejemov pod polno hitrostjo na trdi rokav, prenašanje pritiska pod palico in spuščanje, tiho čuvanje, igra. Tik pred ponovnim pošiljanjem v gozd na iskanje ... učenje odpoklica iz revirja v osnovni položaj ob vodniku in nato iskanje čedalje globje v gozdu. Skupaj 20 minut.

.
Alphaa .................. & ................... Astorr

27.februar (nedelja) ...
Kratka sled z uvajanjem discipline kompletnega protokola pred in po sledenju.

26.februar (sobota) ... NIČ!
Oblajanje med močnimi motečimi dejavniki. Alyx se je med WC spuščanjem (po dolgem času) spravil nad Nastjo in jo brez posebnega razloga "zmerno" pogrizel po roki - brez moje prisotnosti. Seveda je bil njegov razlog jasen ... nesramno podrejanje nižjih krdelnikov. Ta teden je to nazorno "pokazal" že Astorrju, ko ga je ta od zadaj "naskakoval" namesto kake psičke. Seveda sva se z Nastjo takoj po dogodku posvetila izravnavi krdelnega položaja s tem, da ga je s pomočjo mojih navodil (sicer s težavo) 3-4x obrnila na hrbet in tako umirila. Tega ji seveda sam nisem smel pomagat, ker njunemu odnosu to ne bi nič koristilo. Na koncu ji je sicer delno izkazal njeno premoč ampak bomo morali pri naslednjem spuščanju bit zelo previdni.

25.februar (petek) ...
Sled na njivi: utrjevanje štarta in nakazovanja predmeta. Oblajanje, igra, uleganje na daljavo.

24.februar (četrtek) ...
Kolo 4km, vmes pa trening iskanja v ruševinah. Psa na prostor, odmik in zavzetje pozicije v požgani ruševini, iskanje in nakazovanje, igra, vse skupaj trikrat ... seveda z vsemi štirimi psi eden po eden, tri ure in pol.

23.februar (sreda) ...
Slalom brez psa; trening iskanja po lepo zmrznjeni podlagi in sicer "sterilno" zmrznjenih iztrebkov, ki se krasno pobirajo po dolgi zimi (kar smo jih spustili po sprotnem pobiranju). Seveda je bilo vmes kar nekaj izterbkov, ki niso plod "Fitness Tarinerja" čeprav gor ni bilo podpisa sosedovih psov. Pa vseeno, kdo bi kompliciral. POPOLDANSKI MIX TRENING na terenu; kratki delčki proste vodljivosti z vajami v gibanju pred vizuelno prepreko (kanalom), prinašanje predmeta preko kanala, pozicija pred vodnikom z držanjem in spuščanjem predmeta, nakazovanje predmeta, dolgi odpoklic, oblajanje, tehnična igra, ponovno oblajanje, igra z uleganjem na daljavo ... konec po 15minutah.

22.februar (torek) ...
Mix trening; usedanje in uleganje, sedenje in ležanje, osnovni položaj pre metom hrane oz. prinosila, prihod do vodnika brez in z prinosilom na del.klopi, uleganje na daljavo, sedi in prostor v gibanju, iskanje in nakazovanje predmeta v sledarski opremi, vaja stoj v gibanju, odlaganje, reviranje na 2 revirja in oblajanje na rokav, čelni sprejem na rokav ... skupaj 20 minut.

21.februar (ponedeljek) ...
NIČ! Psi mi vsak dan posebej, že 7let dokazujejo, da nimam pojma o njih, da sem svetovni bumbar. Tut sanja se mi ne ...kaj vse skrivajo v sebi. Tile mladiči so mi res ena ogromna fakulteta. To je vse kar sem si vedno želel. Kakšne medsebojne spremembe od tistih prvih znakov v leglu, ko so bili stari 2 meseca, ko sem mislil da je vse že jasno, ko beli dan. In še zdaj. Moram se opravičit vsem psom, ko sem jih tako podcenjeval, da sem pomislil karkoli splošnega o njih. Vsak je namreč SVET ZASE! Neizmeren zaklad dobre volje iz katere kar vrejo možnosti šolanja. Še bolj se moram sprostit in pustit domišljiji prosto pot. Psi jo čakajo jaz pa slep, gledam ... a ne vidim.

20.februar (nedelja) ...
NIČ! (kar se tiče dela s psi).

Starost psov ... (19 mesecev)

19.februar (sobota) ...
Tehnični trening detajlov; Uleganje na daljavo, dvigovanje iz prostora, prihodi do vodnika v poravnan položaj na del. klopi, disciplina pred metom hrane - predmeta, močno držanje ekscentra npr. metle, dvosmerni preskoki v disciplini s prinašanjem predmeta in držanjem v poravnani poziciji, poravnano oblajanje, igra grizenja .. konec po 15-20 minutah.

18.februar (petek) ...
Trening poslušnosti na travi; Kratki odpoklici in prehod v osn. položaj, vodljivost do št.količka, osnovna prosta vodljivost, spremembe ritma in smeri, dolgi odpoklic, vaji v gibanju sedi in prostor, vaja naprej, sprejem na kontre trdi plen, stranski ugrizi pri pobegu, igra, uleganje na daljavo ...
konec po cca.10-15minutah.

Dejan Zavec & Delgado ... (usodni udarec) ... Stožice
.

Svetovni šampion po "IBF"

.


17.februar (četrtek) ...
NIČ! Obstajajo tut pomembnejše stvari od psov. No, za jest so dobili.

16.februar (sreda) ... Kolo 2km - Trening poslušnosti na asfaltu in makadamu; pokrajšana vodljivost po shemi BBH z skupino, prinašanje predmeta z utrjevanjem samokontrole pred metom prinosila čez prepreko, sedi in prostor v gibanju, tehnična igra, uleganje na daljavo, ugrizi v plen v sliki "preizkusa poguma" ... skupaj 9 minut.

15.februar (torek) ...
Delo na ugrizih v trdi plen, rokav. Disciplina, poni zamah ob naskoku, obremenitev, potrjevanje palice, hitra spuščanja, tiho čuvanje s koncentracijo, potrditev in faza pomiritve. Skupaj 4 minute.

14.februar (ponedeljek) ... Zanimiv trening prinašanja; meti hrane čez prepreko iz discipline, ob povratku prestop na začetek delavne klopi za poravnan in tesen prihod, ponovitev z metom prinosila, igra, prenos poslušnosti na desko h=3cm in dvosmerni meti hrane oz.prinosila čez 20cm pručko oz. kartonasto škatlo prinašanjem in poravnanim usedanjem ter držanjem, sedi v gibanju, oblajanje ... skupaj 14 minut (moram ob priliki posnet na kamero).


13.februar (nedelja) ...
NIČ! Načrtno dolgočasenje, 2km kolo.

12.februar (sobota) ...
Tehnični trening obrambe; pošiljanje na oblajanje iz poslušnosti, izmenično oblajanje na 2 revirjih, odpoklici od markerja, vodljivost v krogu in na ravnih linijah, odlaganje na mesto pobega in stranski ugriz pri pobegu, vzporedno spremstvo markerja, zaporedno spremstvo s sprejemom na rokav, spuščanje in prihod vodnika ob čuvanju ... konec po 7-9minutah.

11.februar (petek) ...
Mix trening; poslušnost = iskanje; dolgi odpoklic z ustavljanjem pred vodnikom, prosta vodljivost, ritem, smeri, obrati, vaji v gibanju sedi in prostor, kratki odpoklici, prehod v osnovni položaj, priprava na iskanje markerja v gozdu, pošiljanje z 100m ... iskanje, oblajanje in ob povratku še iskanje vodnika (skritega za revirjem) in ponovno oblajanje ... komplet cca. 10minut. Po 30min. še eno pošiljanje na iskanje (samo iz točnega osnovnega položaja) in še eno oblajanje pri revirju ... cca.2 minuti. Popoldan tek ob kolesu 3km.

10.februar (četrtek) ... Kolo 2km; kratki delčki proste vodljivosti v elementu moteče skupine, sedi v gibanju, 2x met lažjega prinosila, kratki odpoklici in prehod v osn. položaj, stranski ugriz pri pobegu ... 7 minut.

9.februar (sreda) ...
Tehnični trenimng prinašanja; preskoki v obe smeri na hrano čez 3 različne prepreke, položaj discipline pred metom hrane (deska; d=3cm) oz. predmeta čez skakalnico h=25cm in vračanje - prinašanje, ustavljanje pred vodnikom, igra, držanje predmeta, vaji v gibanju sedi - prostor, uleganje na razdalji 5-10m, obkrožanje enega revirja in kratko oblajanje pri drugem ... cca 5 minut.

8.februar (torek) ...
Tek ob kolesu 6km, vmes počitek z vzporednim odlaganjem (13 minut) v urbanem okolju.

7.februar (ponedeljek) ... Obnovitev uč. členov discipline pred metom predmeta, prihod do vodnika na del. klopi, držanje predmeta, sedenje, uleganje, dvigovanje psa ... skupaj 3-5 minut. Po tem kolo 2km; vmes trening "poslušnosti" ... "pasivni transport", vodljivost, vaje v gibanju - sedi in prostor, met prinosila in prinašanje, uleganje na razdalji 10 - 15m, igra ... skupaj 10 minut. Pred obrokom 10 minutno vzporedno odlaganje.

6.februar (nedelja) ...
Trening obrambe; "pasivni transport psa", tekoče reviranje na 4 revirje, oblajanje, odpoklic, vodljivost, pobeg, zaporedno spremstvo, spuščanje po ugrizu, kontra ... 10 -13 minut.

5.februar (sobota) ...
Dopoldan; posvečanje pos. učnim členom ... izdelave kotov in obratov pri vodljivosti, vaja stoj, prihod do vodnika brez dotika, disciplina pred metom predmeta, prinašanje predmeta, uleganje na razdalji, "pasivni transport" psa, oblajanje ... skupaj 10-15 minut. Kolo 2km; kratka vodljivost z izdelavo kotov, uleganje v gibanju, kratki odpoklici, aportiranje, uleganje na daljavo, igra nastavljanja ... skupaj 7-10 minut.


4.februar (petek) ...
Zjutraj; uleganje na razdalji, ponovitev čakajočega položaja, večkratno oblajanje, tehnična igra. Popoldan; položaj pred vodnikom, disciplina ob vodniku ob zamahu pred metom predmeta, prinašanje in držanje predmeta - delovna klop. Prinašanje čez oviro in držanje. Tek ob kolesu 5 km. Sonce dela čudeže!

3.februar (četrtek) ...
Zjutraj kolo 2km. Kratki delčki poslušnosti, oblajanje ob drevesu, igra. Popoldan uvajanje učnega člena relaksacijskega čakajočega položaja na pričetek aktivnosti. Uleganje na razdalji 7m. Oblajanje v različnih pozah markerja. "Brizgalna brizga" ... mix Tramal in Ketonal ampul dela čudeže.

2.februar (sreda) ... NIČ.

1.februar (torek) ...
Dopoldan kolo 1km; oblajanje na prostem, kratka vodljivost na levi, učenje točke odriva v plen, igra. Popoldan; utrjevanje sedenja ob odmiku vodnika, uleganje, oblajanje (3x) ob revirju z sliko rokava, igra.

31.januar (ponedeljek) ... Prenos vodljivosti na levo stran, učenje stranskega ugriza pri pobegu, igra in spuščanje plena - cca. 9 minut.



30.januar (nedelja) ...
Kolo 2km in kratka vodljivost na drugi strani (levi), kot pa so psi drugače navajeni ... z nadomestnim vodnikom. Oblika lune v prvem krajcu me še najbolj spominja na obliko moje hrbtenice v teh oblačnih dneh. Ni vedno samo pes najboljši prija
telj ... včasih so to tudi "mix" inekcije Tramala in Ketonala ... "blagor mrtvim"!

29.januar (sobota) ...
NIČ. "Elektro gospodarstvo" mi dobavlja preveč zdravilne terapije.



28.januar (petek) ...
Drugi poskus proste vodljivosti pokrajšane sheme B BH z vajami v gibanju odpoklici, prinašanjem predmeta in vajo naprej (X4). Trajanje 15 minut. Danes je redkokaj zastonj - sploh pa ne elektrika. Kljub temu mislim, da se bo pocenila ... saj mi jo pošilja "nekdo" v poskusnih impulzih iz hrbtenice že zastonj. Samo še spomnit se moram kako jo preusmerit v vtičnice. Lovšin pravi ... "Prklop se na štrom".


27.januar (četrtek) ...
Tretji zaporedni trening oblajanja; eden je bil v ruševinah, drugi v gozdu in današnji ob revirju z uvajanjem rokava kot dodatnega motečega dejavnika. Še porajtali ga niso. Štirikratno veselo oblajanje ob revirju na različnih lokacijah. Nagrada ... met frizbija (rokav je nepomemben). Edino Alyx je dobil na koncu samo en ugriz ker ima težave s podrejanjem. Počutil se je bolj "herojsko" in upam, da bo to še bolj spodbudilo.

26.januar (sreda) ...
Poslušnost; vaje v gibanju, odpoklic, prehod v osn. položaj, vodljivost s spremembami smeri in ritma gibanja, pošiljanje iz poslušne vodljivosti na 100m oddaljeno iskanje markerja in krajše oblajanje. Vsak po 2x z jezikom do tal cca. 10 minut.


25.januar (torek) ...
Trening iskanja v ruševinah; pošiljanje na 120m oddaljeni objekt iz poslušnosti, iskanje markerja v zapuščenem kozolcu in kašči, oblajanje ... 2x po dva pošiljanja z vsakim psom s postopnim zviševanjem in na koncu spuščanjem kriterija. So se kar nadihali preden so se po iskanju in nagradi vsakič vrnili na izhodiščni položaj. Za danes majo dost!

24.januar (ponedeljek) ...
Dopoldan 3km kolo. Mix trening s povdarkom na utrjevanju discipline; sedenje z odmikanjem, uleganje in ležanje z odmikanjem v vse smeri, kratka vodljivost in vaji sedi in prostor v gibanju (želja = hitrost), vaja stoj v gibanju, preskoki različnih ovir v obe smeri in skakalnice s prinašanjem predmeta, držanje predmeta ločeno od aportiranja, iskanje predmeta v krogu 10m in nakazovanjem, oblajanje pri revirju, plenska igra, spuščanje ... 15-30min (x4) ... s pripravo skupaj skoraj 4 ure. Pred obrokom enominutno vzporedno odlaganje.


Astorr je danes in včeraj delal ko ura. Tudi Alphaa preseneča vse bolj, na vseh področjih. Začela je bit korajžna, vesela, aktivna pri vodljivosti, poslušnost več ne jemlje kot nujo in užaljenost, je pa res - da sem fuuuul spustil že par mesecev količino in delal bolj v špilu. Pa crklja se vedno raje. Danes mi je zlezla na rame, ko sem si po "treningu" na stopnicah sezuval čevlje in ni hotla it stran. Samo gledam. Skoz je bila čisto divja in samosvoja. ŠELE pri 18 mesecih počasi prihaja za drugimi. Zamisli si. Vsak bi jo do zdaj že uničil, nepovratno. Tile mladiči so mi res neponovljiva šola. Samo enkrat si jih lahko privoščim in opazujem naravo v takem številu. Je ni knjige, ki bi ji lahko kaj verjel o psih. Tukaj jo imam, okrog sebe vsak dan, odprto in spisano z meterskimi črkami, ki jih ne moreš spregledat. Tale Alphaa je res en patron. Z Alyxom sva "delala" včeraj na obrambi presenetljivo dobro. Hitro se je prilagodil krdelnemu položaju. VSI so reviranje x4 tekoče zvozili v prvem šusu. Je pa res, da sem najprej pošiljal vsakega v obratnem vrstnem redu, iz poslušnosti na enega po enega in še poslušnost delal vmes. Pa poskušal sem pošiljat malo več kot samo iz sredine terena. Tudi nadaljevanje z disciplino in grizenjem, spuščanji je bilo polno veselja. Še zavedli se niso, da jim jeziki visijo do tal, ko sem jih moral ustavit in pospravit. Danes je Alyx "delal" super na dvorišču. Vse. Celo preskoke čez ozko visoko stoličko je kar sam izsiljeval in se poganjal kar v prazno brez hrane, ki jo nisem sprotal metat. Tud čez skakalnico je prav ovinek naredil, če je šlo kaj v stran ... samo da je šel čez z šusom. Pa Astorr DRŽI aport mirno. Nič ne skače, nič ne čveka več. To je začel ponujat 1x do 2x v seansah sankanja po snegu - s klobaso in od takrat čedalje bolj ... mislim, da ga je metla navdušila za ponosno držanje. Od enih do petih sem bil zunaj. Prej pa še dopoldan bicikel.

23.januar (nedelja) ... Po dolgem času poskus povezanega reviranja na 4 revirje z nadaljevanjem vaj obrambe. Oblajanje markerja, odpoklic, pobeg, spuščanja, vodljivost ... lepo, veselo, igrivo in s pomočjo suhega mesa dokaj tekoče. Lep kontrast med črno - belim vedenjem. Slike so shranjene le v spominu saj je bil fotograf sredi sončne nedelje nedosegljiv.

...
Bratec Alyx ......................... in sestrica Alphaa

22.januar (sobota) ...
Prvi poskus proste vodljivosti po pokrajšani shemi BBH z vajami v gibanju in kratkim odlaganjem (x4).

21.januar (petek) ...
Usedanje, uleganje in dvigovanje psa (prva na vrsti goneča psica), sedi in prostor v gibanju, uleganje na razdalji, dvosmerni preskoki ozke stolice s prinašanjem predmeta, mirno držanje predmeta, krajša oblajanja in igra. Trajanje cca. 10minut. Dvema je počitek koristil, Alyxu pa malo škodil ker si je začel tačas domišljat, da bi vse malo po svoje. Zdaj mu moram dovolit, da to naredi po svoje ... ampak tako, da mu predstavim prilagojen način kjer bo spoznal skozi malenkost drugačno delo isto korist ... samo z njegovega kota gledišča. Upam, da uspem ohranit sproščenost, inovativnost in mirno kri, ker bo tako najhitreje zasijal v polni luči. Nisem pa še pri zdravju.

20.januar (četrtek) ... Nismo še pri delavnem zdravju. Kratki delčki vodljivosti z vajami v gibanju. Popoldan par daljših energičnih oblajanj s potrditvijo igre. Z veliko sreče smo ujeli popolnoma enak termin gonitve obeh psic. Spet bo veselo.

Starost psov ... (18 mesecev)

19.januar (sreda) ...
Nič; kratka oblajanja, držanje metle, prinosila ...

18.januar (torek) ...
Mix trening; prosta vodljivost, vaje v gibanju, preskoki s prinašanjem, držanje predmeta, odpoklic, prehod v osnovni položaj, vaja naprej, ugrizi s čelnim naletom, spuščanje, čuvanje ... igra. Trajanje 10-20 minut (x4).

...

17.januar (ponedeljek) ...
Iskanje markerja v gozdu; pošiljanje iz discipline oz. proste vodljivosti dvakrat na razdalji cca. 100m. Oblajanje, igra za nagrado in dodatna igra pri vodniku, hrana. Popoldan vzporedno 5 minutno odlaganje pred obrokom. Dodatna ilustracija 17.članek "Odlaganje".

...

16.januar (nedelja) ...
Zastonj savna noč in dan sredi zime je prioriteta bolj tropskih krajev. Se mi zdi, da nisem ravno tam.

15.januar (sobota) ...
Vsi smo utrujeni! Od ležanja. Z uporabo "nadomestnega vodnika" je po čudežu uspel en sončni refresh trening s podaljšano vodljivostjo tokrat na levi strani, z učenjem prihoda do vodnika, vajami v gibanju in malenkost več igre. Pregovor; "Boljše nekaj kot nič!" pri psih včasih ne drži, ker je včasih bolje delati nič, če to ni tisto kar rabijo ... zato bo rezultat viden šele na naslednjih dveh seansah. Pustimo se presenetiti.

.

14.januar (petek) ...
Zakon močnejšega je treba spoštovat ... ob tem pa ga vseeno poskušat premagat na en svoj način. Če je ležanje v klopčiču, na hrbtu ali rebrih trening, potem ful treniramo. Noč in dan! Eden bolj kot drug.

13.januar (četrtek) ...
Nisem siguren. Zunaj mi je v puloverju in kapi vroče pod kovtrom me pa zebe. A mi lahko kdo pove kateri letni čas je? Ah ... najbrž me meša tista odvečna kapa. Nataknit bi jo moral mogoče v postelji ... nočno čepico namreč. V lov!

12.januar (sreda) ...
Kratka oblajanja z igro. Globalno segrevanje se pozna tudi na meni ... 39,4!!! Glede na to, da je šel števec čez okroglo cifro upam, da ne bo prekoračil toplomer še tukaj. Sicer pa ... par stopinj gor ali dol. Vsaj kurit ni treba - zdaj prodajajo truge po akcijski ceni - tut umret se kdaj splača.

11.januar (torek) ... NIČ! Danes se mi ne da zato je boljše, da ne delam nič. Pri 38,4 mi je še pod pižamo vroče ... kaj šele pod bundo! Davek včerajšnje mladosti.

10.januar (ponedeljek) ... Rojstni dan
... VSE NAJBOLJŠE - tako kot vsak dan! Snega več ni - namesto njega blato. Kolo 3km (x3); vmes na parkirišču prosta ritmična vodljivost z vajami v gibanju, kratki odpoklici s prehodi v osnovni položaj, aportiranje s preskoki (čez živo mejo) in držanjem predmeta (opazil sem, da je živa meja zelo primerna za učenje preskokov, ker se pes ne more naslonit, ker je debelejše narave in zahteva skok z rezervo in ker je neugodna ob morebitnem dotiku), igra. Učenje ostrega kota pobega markerja in čelnega odriva, spuščanje plena in tesno čuvanje. Konec po; kaj jaz vem ... 10 minutah.

9.januar (nedelja)
... Mix trening; vaja uleganja na razdalji 2-4x, vaja stoj v gibanju 1-3x, sedenje in uleganje z odmikom, usedanje in uleganje v gibanju, preskoki različnih ovir v disciplini in prosto, prinašanje čez prepreko in držanje predmeta, disciplina pred obkrožanjem ovire, iskanje predmeta in nakazovanje v oprsnici, oblajanje ter 1-3 čelni ugrizi v trdi rokav, obremenjevanje z metlo, spuščanje pod obremenitvijo. Konec po 15-20 minutah ... jeziki do tal.

8.januar (sobota) ... NIČ. Naporno zimsko vreme zahteva svoj davek zdravja.

7.januar (petek) ...
Nič. Samo 4 minutno vzporedno nočno odlaganje pred obrokom. Kdo bi se vsak dan ukvarjal s psi? Ko jih šmirgla! Naj razmišljajo o svojih prednikih in se mal dolgočasijo in sanjajo. Glavna razlika med njimi in mano je te, da so se oni skotili v žaganju jaz pa v rjuhah. Tega se morajo zavedat drugače si bodo še kaj domišljali.

6.januar (četrtek) ...
Tek ob kolesu 6km v paru, vmes vzporedno odlaganje na prostoru pred trgovino 5min. Zvečer socializacijski trening vodljivost, vaje v gibanju in odlaganje ... v dveh različnih urbanih središčih.

...

5.januar (sreda) ...
Mix trening; vaja stoj v gibanju, sedenje, uleganje in dvigovanje psa, preskoki preprek s prinašanjem, držanje predmeta, obkrožanje, oblajanje, učenje ugrizov v plen pod različnimi koti ... trajanje seanse 15-20 minut (x5). Popoldan trening iskanja; vodljivost, vaje v gianju, večkratno iskanje markerja z različnih kotov na različnih pozicijah.


...

4.januar (torek) ...
Kratko oblajanje 4x zaporedoma, nadaljevanje z igro. Socializacija, tehtanje ... psi imajo 20-22 kg pri 17 mesecih.

3.januar (ponedeljek) ... 3x oblajanje na frizby in ob zadnjem povratku menjava za sirkovo metlo - sprejem na štil za hrbtom horizontalno s prepustitvijo plena. Da vidiš kakšno držanje - z zadnjimi kočniki brez vsakega pregrizovanja in ponosno opletanje s krogi po dvorišču. Popoldan mix trening iskanja; začetek z odpoklicom in ustavljanjem, igra, prehodi v osn.položaj z obeh strani, kratka vodljivost, pošiljanje iz osn. položaja na iskanje markerja v gozd z krajšim oblajanjem ... ob povratku daljše oblajanje na izhodiščni točki ob revirju, in kratka igra. Še 2x ponovitev iskanja z malenkost povišanim kriterijem postavitve markerja, nagrada pri markerju; v nadaljevanju igra pri vodniku, uleganje na daljavo, plenska igra. Trajanje cca. 15 minut.

2.januar (nedelja) ... Mix trening; pes v pričakovanju iskanja ... odpoklic, prehod v osnovni položaj, prosta vodljivost z vajami v gibanju (sedi, prostor, stoj), kratki odpoklici in prehod v osnovni položaj ... za nagrado pošiljanje na iskanje čepečega markerja v 70m oddaljenem gozdu, oblajanje . igrača, ob povratku sprejem na plen pri vodniku in kratko nadaljevanje z menjavo za rokav. Konec po 10 - 15 minutah.

...

1.januar (sobota) ... Predstavitev težkih okoliščin; trening grizenja in spuščanja trdega rokava takoj po polnoči med pokanjem. BOMBA TRENING! Dobesedno. Ma kakšne rakete in petarde; samo renčanje, grizenje, bliskovita spuščanja polna adrenalina, lajanje, opletanje z rokavom. Nobenega pregrizovanja - samo gas. Konec ob 00.17 uri ... taglavnih 15 minut smo izkoristili. Pištola med poslušnostjo bo zdaj le še hec. Pa fora!!!, ko sem oddelal Astorrja in začel z Alyxom mi med najhujšimi bombami Astorr odpre box!!! (ne vem kako) Olga zavpije "PAZI!" - ko že prileti iz garaže na rokav zraven Alyxa tako, da bi me skoraj prevrnila, če se ne bi držal za kanto. Renčita, gledata s "tabelimi" očmi ... rakete pa samo nažigajo ena za drugo. To bi moral-a videt! S 40kg dveh gobcev na rokavu sem ju moral med zverinskim opletenjem pod raketami sosedov spravit nazaj v garažo, ker bi drugače šla po svoje v noč s tistim rokavom. Vso malto iz praga smo skopali ven, da se še vrata niso dala zapret. Takoj sem zašvical, žurka pa prvovrstna! Mah kakšna streloplahost ... vse je odvisno samo od tega kako psu pokanje predstvaiš ... POPOLDAN še Novoletni popoldanski trening v sončku; obramba na 2 revirja, opazno lepše upoštevanje discipline med rituali posameznih elementov poslušnosti pod nagonom in zainteresirano sodelovanje brez trmarjenja saj je v psih še vedno živ spomin na burne nočne dogodivščine. V NOVEM LETU ŽELIMO VSEM ČIMVEČ MLADOSTI V ŽILAH!



Ekipa "Reisenadler"

.