petek, 10. september 2010

NAPREDOVANJE v letu 2010

Iz dneva v dan ...
Ker povratne informacije vodnikov kažejo na to, da se težko poveže učno gradivo iz člankov - s šolanjem v praksi, bomo poskušali ZA VSE SKUPAJ voditi nekakšen "Domači učni dnevnik". Opis dela, aktivnosti, fizične priprave psa, načrtno dolgočasenje in učenje posameznih učnih členov ... bomo prikazali VSAK DAN POSEBEJ. Razlaga s fotografijami sledi v člankih o učenju. Tako bo slika POSTOPNEGA DOZIRANJA učne snovi počasi bolj jasna.

Krepko
NADALJEVANJE SLEDI V LETU 2011 ...

31.december (petek) ... PAZI PETARDE!!! Nagrajuj poke s hrano.
Mix trening; preskoki "tja-nazaj" na hrano čez različne ovire, uleganje in dvigovanje psa, vaja stoj v gibanju, uleganje na razdalji 10m, iskanje in nakazovanje predmeta, reviranje na en revir iz poslušnosti, čelni ugriz v rokav, oblajanje pri revirju na tujega markerja, igra grizenja in spuščanja rokava. Konec po 10 minutah. Ogrevalni trening grizenja trdega rokava v zatišju 15 minut pred polnočjo.! Glavni trening grizenja pride na vrsto čez 10 minut, ko bo kanonada! Upam, da jim ostane žurka za zmeraj v lepem spominu. Zaenkrat so ful uživali - seveda saj sem jih zbudil iz spanja sredi noči.

30.december (četrtek) ...
Učenje hitrega spuščanja in oblajanja. Norenje po snegu za frizbiji!

29.december (sreda) ...
Socializacijski sprehod po trgovskem centru BTC. Popoldan kratek mix trening; uleganje na oddaljenosti, preskoki različnih preprek, ustavljanje pred vodnikom, držanje predmeta, uleganje in dvigovanje psa, vaje v gibanju, nakazovanje predmeta v sledarski opremi, večkratno oblajanje. Trajanje cca. 10 minut.

28.december (torek) ...
Oblajanje, oblajanje, oblajanje + igra ... cel dan nič drugega.

27.december (ponedeljek) ...
Snežni trening; dolgi odpoklic, ustavljanje pred vodnikom, vaja naprej, krajša oblajanja z motenjem, tehnična igra - sprejemi psa na plen. Popoldan prinašanje predmeta in večkratna daljša oblajanja brez motenja.

.

26.december (nedelja) ...
Ponujanje neproduktivnega vedenja; norenje po snegu po trije psi hkrati v različnih kombinacijah toda ... brez medsebojnega skakanja med psi tako; da vsak skrbi sam za nenehno vračanje do vodnika in igro z njim. Zanimiva seansa polna adrenalina, nagrad in veselja. Nažli so se kot sloni - (spet bo driska).

25.december (sobota) ...
Nič.

24.december (petek) ...
Socializacijski trening kratkih učnih členov poslušnosti v nakupovalnem središču BTC ... vaje v gibanju, odlaganje.

23.december (četrtek) ...
Kratka vodljivost in vaje v gibanju, iskanje predmeta in vzporedno 15min. odlaganje v dežju (x4) pred obrokom. Na žalost je en pes po dolgotrajnem ležanju malenkost ušel iz kontrole saj je iz miritvenega signala in poskusa izražanja vodilnega položaja v kredelu ... POKRČIL prednjo tačko in zaradi nočnega fotografiranja nisem pravočasno opazil in ne odšel popravit. To je pa to, ko se ukvarjam s fotografiranjem namesto, da bi gledal na pse. BUMBAR!!!



22.december (sreda) ... Socializacijski sprehod po trgovskem centru.

21.december (torek) ... Iskanje predmeta in nakazovanje. Oblajanje, igra.

20.december (ponedeljek) ...
Nič.

.

19.december (nedelja) ... Snežna igra.

Starost psov ... (17 mesecev)

18.december (sobota) ...
Dolgi odpoklic z ustavljanjem pred vodnikom. Igra v snegu, sankanje, oblajanje, grizenje, spuščanje in čuvanje ... cca. 15-20 minut.

"Pleše ... s psi"

17.december (petek) ... Socializacija v novoletni gneči nakupovalnega centra, igra.

16.december (četrtek) ...
Sankanje s psi... vmes dolgi odpoklic, oblajanje, igra "zgrabi - pusti", tehnična igra, skupaj ... 15 minut.

15.december (sreda) ...
Tek ob kolesu 2km. Zaporedno večkratno oblajanje z igo. Pošiljanje na en oddaljeni revir ob povratku potditev z ugrizom (sneg drži psa). Pošiljanje v oblajanje markerja pri revirju odd. 70m, ob povratku sprejem psa na rokav, spuščanje, potrditev in konec po 4 minutah.

14.december (torek) ...
Mix trening v sončku; Dvosmerni preskoki različnih preprek na hrano in dvosmerni preskoki skakalnice s prinašanjem, sedenje, uleganje in dvigovanje psa na klopi, uleganje na razdalji med stožci, vaje v gibanju, sedi, prostor, stoj. Iskanje predmeta v krogu 7m in nakazovanje. Oblajanje, grizenje s pobega in čelni sprejemi, spuščanja ... konec po cca. 20 minutah. Dexy naša ... LAHKO NOČ!

13.december (ponedeljek) ...
Energično večkratno oblajanje, frizby igra po zmrznjenem snegu.

12.december (nedelja) ...
Nič (prehlad).

11.december (sobota) ...
Relaksacijski 6km tek ob kolesu tudi po urbanem okolju (x4). Danes je naš srečni dan, ko smo uspeli z double sistemom kolesarjenja v disciplini po bankini prometnice - torej en vodnik ... eno kolo, dve roki, dva fleksija ... dva psa - naenkrat ... (vključno z morebitnim kakanjem ob cesti enega ali drugega psa). Par za parom brez nevšečnosti, prehitevanja, vlečenja ali samovoljnega izbiranja smeri v križiščih. Pozornost in samokontrola pred vključevanjem v promet zelo lepa. Pomagala je disciplina vzporednega odlaganja, ki jo opisujemo v članku "Odlaganje" v rubriki Učenje Mladiča.

10.december (petek) ...
Obnovitveni trening (v sončku); dopoldan večkratno oblajanje z variranjem dolžine; pop. vaje v gibanju (sedi, prostor, stoj) s postopnim uvajanjem delavnih signalov, uleganje na razdalji, enostranski preskoki v disciplini čez 60cm stoličko in vzporedni prenos slike na skakalnico, kratko oblajanje pred skakalnico, met prinosila s prinašanjem, prosto iskanje predmeta z nakazovanjem. Konec po 10-15 minutah.

9.december (četrtek) ...
Nič (dež in led).

8.december (sreda) ...
Mix trening; uleganje na mestu in dvigovanje, uleganje na razdalji 3-5m, vaje v gibanju sedi, prostor, stoj, kratki odpoklici ter prehodi v osn. položaj, kombinirani preskoki čez škatlo in pručko ter čez stolico ... z odpoklici, držanje predmeta, iskanje predmeta v sledarski opremi v krogu 7m, čelni in bočni ugrizi v plen, igra obremenitve in spuščanja plena, držanje ter spuščanje prinosila. Konec po 15-20 minutah.

7.december (torek) ...
Kolesarjenje po dežju. Trening vodljivosti s sunkovitimi zavoji levo, desno v mračnem ambientu, igra.

6.december (ponedeljek) ...
Razvedrilni trening v dežju; prehodi v osnovni položaj ispred vodnika, uleganje in dvogovanje psa, večkratno kratko oblajanje, igra prinašanja in spuščanja, delo na energičnosti ugriza in spuščanja rokava - konec po 10 min. Zvečer 15min. vzporedno odlaganje na dežju vseh petih hkrati pred obrokom.

5.december (nedelja) ...
Mix trening; Obkrožanje, sedenje, uleganje, dvigovanje psa, osn. položaj z leve in desne pred metom hrane čez prepreko - nazaj igra. Preskoki pručke, stolice, skakalnice, škatle - TJA-hrana+ploščica - NAZAJ-igra, držanje predmeta, prinašanje predmeta po metu čez prepreko, menjava za igračo, oblajanje z motenjem in met prinosila za nagrado - žez skakalnico. Natikanje sledarske opreme in prosto iskanje predmeta v krogu 8m ter točnost nakazovanja. Vaje v gibanju; sedi, prostor, stoj. Hitro uleganje v prostem gibanju. Preskoki dveh različnih preprek v liniji s prinašanjem prinosila iz osn. položaja in ob povratku sprejem psa na močnejši plen. Konec izčrpljujoče seanse po 15-20 minutah (x4).

4.december (sobota) ...
Prvi delni trening; prinašanje iz poslušnosti, držanje, spuščanje. Drugi delni trening; oblajanje. Tretji delni trening; vodljivost v mračnem odsevu, igra. Četrti delni trening; 3 minutno odlaganje pred obrokom.

3.december (petek) ...
Nič.

2.december (četrtek) ...
Mix trening; Element uleganja pri vaji naprej. Enostranski preskoki pručke, stolice in škatle, poza pred vodnikom, prehod v osnovni položaj. Sedenje, uleganje, dvigovanje v osnovni položaj. Vaje v gibanju; sedi, prostor, stoj. Obojestranski preskok čez škatlo (tja hrana - nazaj igra). Pogojevanje discipline osnovnega položaja pred metom prinosila, prinašanje in menjava za žogico. Držanje predmeta, menjava in nadomestna igra. Iskanje predmeta v krogu 6m in nakazovanje. Oblajanje in met gumi cevi čez pručko za nagrado, prinašanje in igra obremenjevanja, spuščanje in ponovni ugriz. Konec po 10-15 minutah.

1.december (sreda) ...
Socializacija v nakupovalnem centru s kratkimi elementi poslušnosti med množico.

30.november (torek) ...
Počitek. Relaksacijski 4km tek.

29.november (ponedeljek) ...
Tehnični trening; preskok pručke, škatle, stolice v disciplini, držanje, uleganje in dvigovanje psa, obkrožanje, iskanje in nakazovanje prosto vrženega predmetka, ugrizi in spuščanje plena. Konec vesele seanse po cca. 10 min.

28.november (nedelja) ...
Obramba je poslušnost ... izmenično oblajanje markerja na dveh nasprotnih revirjih. Vodljivost pod nagonom in ugrizi iz poslušnosti, obremenitev, spuščanja, tiho čuvanje. Kolo 2km. Snežna večerja.

27.november (sobota) ...
Iskanje in nakazovanje predmeta. Prinašanje, držanje in spuščanje. Delo na zaupljivosti psa do držanja in spuščanja. Oblajanje, igra. Relaksacijski tek ob kolesu 2km.

26.november (petek) ...
Bazni 7km tek ob kolesu. Oblajanje in norenje po snegu.

25.november (četrtek) ...
Oblajanje pri revirju, nagrada. Pošiljanje na 100m odd. revir, po povratku sprejem psa na plen, igra.

24.november (sreda) ...
Dolgočasenje. Prosto iskanje in hitrost uleganja ob nakazovanju predmeta. Daljše oblajanje, intenzivna igra.

23.november (torek) ...
Tek ob kolesu 2km, podaljševanje proste vodljivosti, vaje v gibanju, podaljševanje oblajanja, igra.

22.november (ponedeljek) ...
Iskanje in nakazovanje predmeta, hrana. Oblajanje in frizby. Preskoki ovire v disciplini, držanje. Grizenje in spuščanje rokava, tiho čuvanje. Kolo 2km. Zvečer kratko oblajanje ter 5 min. vzporedno odlaganje pred obrokom hrane.

21.november (nedelja) ...
Nič.

20.november (sobota) ...
Ugrizi iz poslušnosti - pri markerju prek ovire. Pošiljanje v oblajanje 1x ob drevesu, 1x v revirju s precejšnje razdalje. Preizkus poguma iz poslušnosti z razdalje 100m.

Starost psov ... (16 mesecev)

19.november (petek) ...
Bazni 5km tek ob kolesu. Vmes psa na prostor, iskanje in oblajanje v gozdu, igra.

18.november (četrtek) ...
Natikanje in snemanje sledarske opreme, nakazovanje predmeta na deski, iskanje predmeta, vaje v gibanju na deski, preskoki 60cm na deski, preskoki skakalnice 40cm v poslušnosti in igri, prinašanje, držanje, oblajanje, igra. Dolžina seanse 20-30 minut -"crknjot".

17.november (sreda) ...
Kratki odpoklici ... potrjevanje položaja pred vodnikom, linijski preskoki z usedanjem pred vodnikom, držanje predmeta, igra, spuščanje plena, oblajanje ob revirju.

16.november (torek) ...
Iskanje predmeta in nakazovanje, oblajanje ob revirju. Popoldan kolo 1km, prosta vodljivost, vaje v gibanju, kratki odpoklici in prehodi v osn položaj. Pošiljanje na oblajanje v revir na eni in drugi strani, igra. Konec po cca. 7 minutah.

15.november (ponedeljek) ...
Bazni 4km tek ob kolesu. Navajanje na konfiguracijo in vonj ruševin. Iskanje v ruševinah, kratko oblajanje, igra. Zvečer kolo 2km in kratko odlaganje pred obrokom.

14.november (nedelja) ...
Peta sled na njivi. Popoldan iskanje markerja v naravi in daljše oblajanje, igra. Zvečer istočasno vzporedno 3min. odlaganje pred obrokom (x3).

13.november (sobota) ...
Mix trening: točnost nakazovanja predmeta na deski z oprsnico, prosto iskanje predmeta z nakazovanjem, oblajanje ob revirju z motenjem, vaje v gibanju na delovni klopi, preskoki na deski v disciplini, preskoki 60cm skakalnice s pobiranjem hrane ali prinašanjem prinosila, kratko preverjanje jakosti ugriza in hitrosti spuščanja plena, preiskus poguma. Konec izčrpljujoče seanse po cca. 15-20 min. Popoldan kondicijski 3km tek ob kolesu, vmes oblajanje v naravi, potrditev z igro frizbijev.

12.november (petek) ...
Oblajanje ob revirju in v naravi, igra. Zvečer pred obrokom 4 minutno vzporedno odlaganje z dodatnim motenjem.

11.november (četrtek) ...
Prosta vodljivost, vaje v gibanju stoj, sedi, prostor, preskoki, držanje, spuščanje, prosto oblajanje, vaja naprej, ugrizi s spuščanjem... Zvečer kolo in vzporedno odlaganje (po parih) pred obrokom.

10.november (sreda) ...
Delo na klopi, sedi, prostor, stoj ... z odmikom, preskoki ovire v poslušnosti, držanje in spuščanje predmeta, podaljševanje oblajanja, točnost nakazovanja predmeta, 1,5km tek. Vaja stoj v gibanju, iskanje in nakazovanje predmeta.

9.november (torek) ...
Posploševanje terenov oblajanja ob revirju, učenje zaporednega spremstva z nižjim kriterijem, poslušnost pred ugrizi pri markerju, učenje poslušnosti pred preiskusom poguma. Popoldan nakazovanje predmeta (1x), tek 1,5km.

8.november (ponedeljek) ...
Učenje oblajanja ob revirju, 4km bazni tek ob kolesu (x3) in posploševanje oblajanja v gozdu. Igra in učenje hitrega spuščanja plena. Vodljivost na povodcu, 7 minutno odlaganje v temi pred obrokom, vaja stoj, iskanje predmeta in nakazovanje.

7.november (nedelja) ...
Nič.

6.november (sobota) ...
Četrta sled na njivi (x4). Napor za polagalca!

5.november (petek) ...
Relaksacijski 2km tek. Refresh trening osn. učnih členov.

4.november (četrtek) ...
Utrjevanje osn. poslušnosti, pošiljanje na en precej oddaljen revir in malenkost čelnih ter bočnih ugrizov. Trajanje seanse cca.15 minut. Popoldan iskanje predmeta in točnost nakazovanja. Oblajanje. Zvečer malenkost kolesarjenja in 3 min. odlaganje pred obrokom.

3.november (sreda) ...
Bazni tek ob kolesu 4km. Navajanje na ruševino. Iskanje markerja v ruševini s kratkim nakazovanjem, igra. Popoldan iskanje predmeta do 5m z nakazovanjem.

2.november (torek) ...
Daljše oblajanje, 2x vaja stoj 5-20 sekund, poza pred vodnikom in prehod v osnovni položaj z obeh strani, iskanje predmeta do 5m, nakazovanje predmeta. Popoldan iskanje markerja na tujem terenu in malenkost krejše oblajanje (2x) - vsakič potrditev s tehnično igro.

1.november (ponedeljek) ...
Kondicijski tek ob kolesu do ruševine. Učenje oblajanja ob zgradbi in v njej.

31.oktober (nedelja) ...
Trening obrambe med štirimi revirji. Prvi poskus oblajanja ob revirju. Ugrizi skozi disciplino, spuščanje plena še na signal markerja.

30.oktober (sobota) ...
Dopoldansko temeljito česanje, na koncu daljše oblajanje. Popoldan kratek power trening; prehod v osnovni položaj, vaja stoj, uleganje in ponovno vstajanje, enostranski preskoki na deski preko 70cm skakalnice, ustavljanje pred vodnikom, igra s hitrim spuščanjem plena konec po 10 minutah ter kolo 1,5km. Zvečer 7 min. odlaganje pred obrokom s postopnim stopnjevanjem kriterija "pomanjkanja vizuelnega kontakta".

29.oktober (petek) ...
Kratko oblajanje, poslušnost pri vodniku je nagrada za signal "drži ga" in ugriz pri markerju. Ugrizi v skoku preko prepreke za popestritev, spuščanje plena markerja kot prvič na vodnikov signal, obremenjevanje po ponovnem ugrizu in navajanje na obremenitev s potrditvijo močnejšega udarca s palico ter konec po cca. 7 minutah. Popoldan bazni 7km tek ob kolesu (x4). Ob postanku učenje vodljivosti na povodcu in kratko oblajanje v naravi.

...

28.oktober (četrtek) ...
Nadgraditev dela na deski. Sedenje, linijski preskok, položaj pred vodnikom, lovljenje hrane, lovljenje predmeta, držanje predmeta, predstavitev discipline preskoka na vzporedni skakalnici. Kratko oblajanje in konec 5 minutne seanse. Popoldan 3km tek ob kolesu, kratka vodljivost z izdelavo kotovi, kratki odpoklici in prehod v levi in desni osnovni položaj, usedanje v gibanju ... igra in konec po 5 minutah.

27.oktober (sreda) ...
Mix trening: delo na deski z utrjevanjem sedenja, preskoki, reviranje na 4 revirje s podaljškom grizenja, uvajanje oprsnice in sledarskega povodca, tretja sled na njivi.

26.oktober (torek) ...
Socialzacijski sprehod. Kondicijski tek ob kolesu 6km (x3). Dolgi odpoklic.

25.oktober (ponedeljek) ...
Celodnevno izležavanje. Večerni deževni tek ob kolesu.

24.oktober (nedelja) ...
Uvajanje koncentracije na markerja, tuj teren. Reviranje na dva revirja. Bočni in čelni ugrizi pri markerju skozi poslušnost pri vodniku. Trajanje vesele seanse cca. 10 minut. Zvečer 3km tek ob kolesu ter 3 minutno odlaganje.

23.oktober (sobota) ...
Osvežilni 3km tek ob kolesu z vmesnim postankom. Dolgi odpoklic, prinašanje in držanje predmeta ter predvsem kondicijska igra.

22.oktober (petek) ...
Mix trening: Oblajanje, preskoki na deski v obe strani z lovljenjem predmeta. Prinašanje, igra in držanje ter spuščanje predmeta. Nameščanje sledarske opreme in nakazovanje na deski. Ugrizi s skokom preko ovire preko točne pred poslušnosti. Učenje spuščanja pri markerju. Zanimiva seansa polna veselja dolžine 15 minut.

21.oktober (četrtek) ...
Kratka dopoldanska ponovitev elementov prejšnjega dne. Popoldan drugo sledenje na njivi ob precej močnem vetru in močnih motečih dejavnikih. Sledarska oprema več ne dela težav. Poskusili smo s prvo kljuko, ki ni predstavljala težav. Tek ob kolesu 5km. Oblajanje in kratko odlaganje pred obrokom.

20.oktober (sreda) ...
Lenarjenje. Tehnični trening linijskih preskokov preko pručke na 4cm privzdignjeni deski (25cm širine). Iz sedečga položaja torej odpoklic preko nizke ovire, usedanje pred vodnikom in lovljenje predmeta, igra vstran. Držanje predmeta. V nadaljevanju uvajanje sledarske opreme, oprsnica, povodec, nakazovanje posodice, igra s povodcem, prisotnost tretje osebe. Trajanje 10 minut. Zvečer kolo 1,5 km.

Starost psov ... (15 mesecev)

19.oktober (torek) ...
Tehnični trening piljenja osnovnih učnih členov. Prehod v osnovni položaj, tesen osn. položaj, kratki odpoklici na travi in položaj pred vodnikom z lovljenjem predmetov ispod brade. Prinašanje. Kratki odpoklici s sedečega položaja psa s preskokom preko pručke postavljene na deski in nagrada ispod brade. Pse smo učili linijskega vračanja do vodnika preko ozke ovire. Kratko oblajanje in konec psihično naporne seanse po cca. 15 minutah.

18.oktober (ponedeljek) ...
Celodnevno pasje izležavanje. Zvečer 6km bazni kondicijski tek ob kolesu (x3) z 2 daljšima vzponoma brez ustavljanja.

17.oktober (nedelja) ...
Jutranji 2km tek po dežju (x4), dopoldan učenje igre s sledarskim povodcem, natikanje in snemanje oprsnice, pripenjanje sledarskega povodca in spet igra z njim, sedenje pred vodnikom in prehod v osnovni položaj ... vse v kuhinji. Nakazovanje posodice s hrano.

16.oktober (sobota) ...
Zgodaj zjutraj sem se posvačal Alphiici in njenim ovratnicam. Ko ji hočem snet tisto z zaponko nobenega problema, ko pa kovinsko, ki gre samo čez ušesa ... UŽAS! Izmika se, stresa z glavo, da odleti ovratnica 3m stran. Vzel sem jo v stanovanje in sva se umirjala s pomočjo hrane in božanja po zobeh ter ušesih - ob natikanju in snemanju in spet in spet. Vse jo moti, ko sem včeraj zapenjal oprsnico se je zdrznila, ko je počila plastična zaponkica pa ko je malo počil pokrovček od posodice na koncu sledi ob odpiranju. Zdaj moram kupit pištolo in počasi uvajat strele med igro, stara mi je crknila. Pa z Alyxom se morava posvetit temu, ko se hoče ulegat stran in ritensko in njegovemu neprestanemu vrtenju. Butne te z ritjo kot bik. Počasi jih moram začet umirjat. Astorrja pa te njegove tace, ki jih hoče stegovat po človeku in skakanja. Zadnjič si je izmislil foro, da me po piščali udari z repom, ko priteče mimo npr. po žogico. Vse to so v bistvu miritveni signali, ko psu ni do tega, da bi se neprestano podrejal in potem glumi z najstniškimi forami. Počasi mu je treba dopovedat, da si ga ne želiš podrejat ampak le umirjeno sodelovat. Da se nima česa izogibat - ampak mora bit mirno okolje in mogoče kakšna nenavadna ura v dnevu, ko pes ničesar ne pričakuje in ga presenetiš z mirnostjo. Zmeraj je samo akcija in se pes nima časa umirit. Potrpljenje psu vliva zaupanje, ki je nepogrešljiv del odnosa. Nobene moteče malenkosti se ne smeš na hitro odrešit ampak uživat v posvečanju pasji dušici - žival je treba dobro opazovat. Z vsakim smo delali tiste elemente, ki jih osebno najbolj potrebuje. Alyx tesno uleganje, preskok čez ozko pručko iz sedečega položaja (vse na deski), lovljenje gumi cevi ispod brade (zaradi kasnejše menjave predmeta), Alphaa pripenjanje oprsnice in sledarskega povodca, vaja stoj na klopi, Astorr pa mirno držanje. Vsi trije zraven tega še poravnano nakazovanje posodice, prinašanje predmeta z držanjem, prosto oblajanje in 10 minutno odlaganje. Zanimiva 20 minutna kar izčrpljujoča seansa, plus odlaganje pred obrokom. Zvečer še bazni 5km tek ob kolesu, vmes 1x odpoklic, igra frizbijev, 1x uleganje iz šprinta.

15.oktober (petek) ...
Nakazovanje predmeta na deski. Popoldan za popestritev prva sled, njiva. Odhod na sled s kolesom in pripomočki - 2km. Pravi užitek je opazovat prve korake psov po sledi. Klasično pogojevanje; sled=hrana. Zvečer pred obrokom 5 min. odlaganje.

14.oktober (četrtek) ...
Česanje dlake. Ugrizi plena v skoku preko ovire pri markerju - predpogoj poslušnost pri vodniku. Popoldan 3km tek ob kolesu s travnik postankom. Odlaganje 2min., vodljivost, vaje in preskoki. Uleganje iz šprinta in konec po cca. 8 minutah.

13.oktober (sreda) ...
Dan počitka in lenarjenja. Tek 1,5 km ob kolesu. Zvečer 5 minutno odlaganje pred obrokom.

12.oktober (torek) ...
Spet daljši "mix trening" s povečano količino dela na tujem terenu. Nakazovanje, delo na klopi, potrjevanje odzivnosti v elementu vodljivosti, na signale usedanja in uleganja, vaja naprej na 15m, reviranje na 2 razprta revirja s podaljšano "obrambo". Izčrpljujoča seansa, ki zahteva 15 minutno koncentracijo.



11.oktober (ponedeljek) ...
Planiran dan počitka, ki to ni izpadel. Kratka ponovitev nakazovanja predmeta tokrat na delavni klopi ter na tleh, vaja ustavljanja, sedenja in uleganja, vse mirnejše in zaupljivo držanje predmeta, preskoki čez 40cm skakalnico iz osnovnega položaja s prinašanjem predmeta. Konec seanse po cca. 8-9 minutah. Zvečer bazni relaksacijski tek ob kolesu 2km.

10.oktober (nedelja) ...
Relaksacijski 4km tek ob kolesu s kratkim 5 min. postankom ob igri. Zvečer pred obrokom hrane 5 minutno odlaganje ob motečih dejavnikih tako, da pes tudi po več kot 2 min. ne vidi vodnika.

9.oktober (sobota) ...
Mix trening s povečano količino dela. Delo na klopi, nakazovanje predmeta na deski, ogrevanje z obkrožanjem 2 novih revirjev od blizu, preskoki 40cm ovire z obeh strani, reviranje na dva 25m razmaknjena revirja s predhodnim utrjevanjem poslušnosti in na koncu nagrada pri markerju s še parimi dodatnimi ugrizi skozi poslušnost. Vaja naprej s preskokom čez oviro in konec precej izčrpljujoče seanse po cca. 15-18 minutah.

8.oktober (petek) ...
Dan počitka. Držanje plena in preskoki v obe smeri čez dve razčični oviri. Nakazovanje predmeta in 1km tek do travnika. Poslušnost skozi igro. Skok na balo trave in vaja stoj z odmikom. Uleganje ob vaji naprej. Tehnična igra. Trajanje cca 8 minut.

7.oktober (četrtek) ...
Najprej ponovitev pravočasnosti odriva v plen pri markerju čez oviro. Po tem trening obkrožanja 4 revirjev. Začetek z vajami poslušnosti in poskus povezave s tekočim reviranjem. Na koncu nagrada pri markerju. Še malenkost poslušnosti pred pošiljanjem v ugriz in zaključek po cca. 10 minutah. Popoldan nakazovanje predmeta. Zvečer relaksacijski tek 1,5km ob kolesu.

6.oktober (sreda) ...
Regeneracijski trening. Usedanje, uleganje in vaja stoj z malenkostnim odmikom vodnika ob delavni klopi ter na prostem. Nakazovanje predmetov na raznih podlagah. Držanje predmeta. Učenje oblajanja. Učenje odriva v plen iz šprinta. Igra ter spuščanje plena. Čas cca.15 minut. Relaksacijski tek ob kolesu 1,5km (x4).

5.oktober (torek) ...
Učenje oblajanja. Pavza za vse!

4.oktober (ponedeljek) ...
Praznik - tako kot vsak dan. Relaksacijski trening. Predmet na deski, tek ob kolesu 1,5km, prinašanje predmeta, skok na balo 1,2m in odmik vodnika pred odpoklicom. Frizbiji in uleganje. Doma česanje dlake. Zvečer kondicijski 6km tek ob kolesu z dvema vzponoma.

3.oktober (nedelja) ...
Kratka ponovitev osnovnih členov poslušnosti ob zmernih motečih dejavnikih na tujem terenu. Preskoki na hrano in plen, čez oviro 30 cm, držanje in vaja naprej čez skakalnico ter ob povratku ugriz po odrivu čez prepreko (skupaj cca. 8 minut). Popoldan še krajši trening s pošiljanjem na dva, 100m oddaljena revirja. Poslušnost smo nadgradili s pošiljanjem na ugriz pri markerju na prostem in kasneje po obkrožanju revirja s pobegom. Malenkost nesoglasja med vodnikom in markerjem smo uskladili s prehodnim pošiljanjem na krajšo razdaljo. Trajanje cca.10 minut. Zvečer relaksacijski tek ob kolesu 1,5 km.

2.oktober (sobota) ...
Ponovitev včerajšnjega učnega elementa točke odriva pred ugrizom s pomočjo ovire, vendar tokrat samo en uspešen poskus in konec po 1minuti. Sledi kondicijski ravninski 6km tek po prometnici ob kolesu v ritmu kasa po bankini. Vmes kratek postanek in uvajanje povodca med poslušnostjo z malenkost igre. Počitek ob posodi vode. Zvečer 5 minutno odlaganje pred obrokom hrane.

1.oktober (petek) ...
Relaksacijski tek 1,5km. Popoldan zahteven tehnični trening. Učno seanso smo posvetili odrivni točki v ugriz plena. Začeli smo z malenkost poslušnosti in tako pridobili na koncentraciji psov. Pomagali smo si s podolgovato prepreko višine 25cm. Uporaba več vrst plena je psom dodajala veselje na trdi podlagi, ki smo jo delno razširili tudi na travnat teren in zaključili po cca. 7-10 minutah. Kriterij in dodatne obremenitve smo prilagajali sproti kot je narekovala želja posameznega psa. Spuščanja in kratke delčke tihega čuvanja smo pazljivo izbirali glede na aktivnost živali. Zaradi potrebne nenehne samokontrole psa je bila seansa dokaj zahtevna in izčrpljujoča.

. .

30.september (četrtek) ...
Trening "poslušnost=igra!" kot ga psi poznajo iz časa, ko so bili stari 5 mesecev ... le, da smo ga nadgradili s skakalnico višine 45cm, držanjem prinosila, zavoji in spremembo ritma v prosti vodljivosti ter dolgo vajo naprej. Meti hrane iz različnih položajev, igra in preskoki so narekovali konec zanimive učne seanse po cca. 12 minutah.

29.september (sreda) ...
Psihološki počitek. Kondicijski 6km tek ob kolesu za vzdrževanje baze po urbanem okolju (x3).

28.september (torek) ...
Trening učenja posameznih učnih členov. Prenos učenja ugrizov na markerja ob poslušnosti pri vodniku. Trening smo sestavili ob linijskem orientirju. Za pravočasni odriv v ugriz smo uporabili široko in nizko skakalnico ter nizek betonski zid. Psi so uživali ob osvajanju plena različnih kriterijev. Trajanje seanse 3-5minut. Popoldan nakazovanje različnih predmetov na deski, betonu, travi. Mirno držanje prinosila med igro ob eni ali dveh dlaneh. Menjava plena za žogico in ponovna menjava za prinosilo. Kondicijski tek ob kolesu 2km, kratka vodljivost in uleganje, tehnična igra 2 frizbijev in 2 žogic. Pred večerjo 3-4 minutno odlaganje v temi (na mizi) s pozornostjo na vodnika.

27.september (ponedeljek) ...
Pavza, torej ... dolgočasenje.

26.september (nedelja) ...
Dež in prehlad. Počivanje in tehnični trening označevanja točnosti zaželjenih pozicij s pomočjo klikerja. Sedenje in uleganje. Osnovni položaj z obeh strani, točnost poravnave prsnega koša z vodnikovim kolenom, položaj pred vodnikom in prehod v osnovni položaj na levo in desno stran vodnika. Točnost nakazovanja predmeta. Popoldanski trening reviranja na 4 revirje (75 korakov narazen). .. obkrožanje smo izpeljali tekoče s povezovanjem in brez ustavljanja psa. Na koncu je dobil močnejšo igračo pri vodniku. Sledil je trening uvajanja poslušnosti s pošiljanjem v ugriz pri markerju. Trdoto plena smo stopnjevali do trdega rokava. Konec seanse po 15 minutah.

25.september (sobota) ...
Relaksacijski jutranji 3,5km tek ob kolesu v nalivu (x4) z malenkostnim travnik dodatkom. Igra s klobaso, spuščanje in tiho čuvanje ter spet igra toda kot predpogoj, da so tačke na tleh ob trenutku mirnega držanja plena. Tehnična igra frizbijev z vajo uleganja med tekom. Konec dežne seanse po 3-4 minutah. Večerni tek ob kolesu 1,5km (4x).

24.september (petek) ... Danes smo delali predvsem na bazi. Tek ob kolesu 2km (4x) z vmesnim postankom na travniku z balami, ki ga psi poznajo od prejšnjega tedna (kar sami so zavili nanj). Najprej 2-3 meti malega aporta (200g) levo in desno iz klečečega položaja in igra s prinosilom ter uvajanje obeh stegnjenih dlani ob predmetu, ko pes mirno drži. Osnovni položaj, prosta vodljivost le za vzorec, usedanje in uleganje z 4m odmikom in met hrane čez ramo nazaj v gobec. Torej potrditev pozornosti na odmik vodnika. Skok na balo višine 1m in vaja "stoj" z 10m odmikom vodnika. Preskoki bale s predhodnim spuščanjem žoge in naslednja žoga takoj, ko je pes na vrhu. Popoldan še kratki tehnični trening nakazovanja 2 različnih predmetov (les, plastika), vaje na del. klopi sedi, prostor in stoj z odmikom vodnika in metom hrane nazaj čez rame. Pozor! Pes si bolj želi zanimivega lovljenja koščkov kot pa same hrane. Veliko večja potrditev je, če mu znaš hrano metat iz različnih položajev. Še 2 preskoka iz obeh strani 30 cm prepreke s prinašanjem in utrjevanjem mirnega držanja. Konec po 5 minutah.

23.september (četrtek) ... PRAZNIK!
(tako kot vsak dan). Odličen "mix trening" s povečano količino dela v lahkih pogojih. Vaja usedanja na delavni klopi, vaja uleganja na delavni klopi, vaja "stoj" na delavni klopi, 2x nakazovanje predmeta, prosti preskoki s prinašanjem 1kg čez 25cm prepreko (2x), vaja pokrčenih tačk in uvajanja stegnjenih dlani ob predmetu. Psa na prostor in 100m odmik vodnika ter dolgi odpoklic v hrbet. Vaja naprej na 15m, utrjevanje proste vodljivosti stran od ciljne tarče s spremembami smeri in ritma ter usedanjem in uleganjem. Dolga vaja "naprej" (oz. nazaj) na 80m - 100 korakov ter za konec malenkost tehnične igre pri vodniku (jeziki do tal). Konec učne seanse po 20-25 minutah.

22.september (sreda) ...
Mix trening: Vaja stoj, nakazovanje predmeta na različnih podlagah, utrjevanje položaja sedi na dvignjeni deski s 5m odmikom vodnika, potrjevanje pozornosti in hitrega uleganja, navajanje na skupino ljudi z igro, učenje tačk na tleh med igro, ležanje z 80m odmikom vodnika ter dolgi odpoklic, nagrajevanje uleganja ob vaji naprej, učenje koncentracije na višino postavljenega plena in izmenično potrjevanje s tehnično igro. Konec 12 minut dolge seanse.

21.september (torek) ...
Tehnični trening s povečano količino: nakazovanje predmeta kot ločen učni člen, vaja sedenja v različnih položajih vodnika, vaja uleganja in ležanja, hoja po 4m deski in utrjevanje sedenja ob odmiku vodnika (za poravnano sedenje), par preskokov čez isto desko na hrano za ogrevanje, preskoki čez nezagrajeno skakalnico višine 30 cm širine 1,2m na hrano in plen (pošiljanje iz pozornosti ali iz igre). Vmes učenje držanja prednjih tačk na tleh s plenom v gobcu. Utrjevanje preskokov tudi s prinašanjem predmetov k vodniku. Psa na prostor in ugriz v trdi rokav ... kot nagrada za preskok še tretje različne skakalnice po vrsti ter malo igre in konec po 10-13 minutah na 23"C.

20.september (ponedeljek) ...
Tehnični trening: potrjevanje prehoda iz slike odpoklica v osnovni položaj, ponavljanje uleganja predvsem na delavni klopi, odpoklic čez skakalnico s prostora in prinašanje različnih predmetov čez 2 vrsti in različnih višin skakalnice. Učenje držanja prednjih tačk na tleh med igro s kliker metodo potrjevanja ter učenje mirnega držanja igrače medtem, ko jo pes samostojno drži in prinese predmet (s kliker metodo). Učenje fokusa na nastavljeni plen v različnih položajih iz zaleta in odriva ter potrjevanje obremenitve. Konec seanse po cca. 7-10 minutah.

Starost psov ... (14 mesecev)

19.september (nedelja) ...
Glede na poplavljene terene smo skonstruirali kratek tehnični trening na dvorišču. Utrjevanje položaja sedi v vseh situacijah, največ na vadbeni klopi. Utrjevanje položaja pred vodnikom, vaje "stoj", uleganja v gibanju in pozornosti na odmik vodnika. Učenje "tac na tleh" med igro s plenom in mirno grizenje trdega rokava s kratkim spuščanjem. Čas večernega treninga 6-9minut.

18.september (sobota) ... Močne nalive smo izkoristili za žurko po dežju s parom žogic in frizbijema ter igralno klobaso. Kar posameznemu psu v določenem trenutku bolj ustreza. Kondicijski šprinti in nič drugega. Vmes potrditve tesnih prihodov do vodnika z boljšo hrano, potrjevanje spuščanja na signal z naslednjim metom in predvsem nadzor nad kazalcem trenutne energije in dejanske želje po igri. Torej še pravočasen zaključek "norenja" preden to usahne.

17.september (petek) ...
Po celodnevnem ležanju na deževen dan ... popoldan naporen kondicijski 6km trening ob kolesu v prometni gužvi po mokrem (x3). Vmes trening postanek na travniku kjer smo na siliranih balah ponovili in nadgradili skok na višino in nazadnje iz tega naredili celo preskok. Začetek z malenkost osnovne poslušnosti, dva pobega, eno uleganje pri vaji "naprej" in psa na prostor 6m pred balo. "Hop" lahek dotik z žogico po bali in psi so drug za drugim brez problema razumeli preskok 1,2m visoke gmote (seveda z vmesnim naslonom). Potrditev z metom naslednje žogice na vrvici v smeri preskoka in še nekaj tehnične igre za konec cca 8 min. "treninga".

16.september (četrtek) ...
Prevoz z avtom, nakazovanje predmeta, delčki proste vodljivosti z vajami v gibanju v sproščenem vzdušju ter tehnična igra. Počitek. Popoldan 2,5 km tek ob kolesu z mix treningom na sveže pokošenem travniku. Navajanje na višinski skok 1,2m. Izkoristili smo stisnjene silirane bale. Potrjevanje najprej s hrano približevanja bali, kratkega dotika s tačkami in sprostitev. Utrjevanje stranskega ugriza pri pobegu. Nato pomoč psu z novimi žogicami na daljši vrvici, ki bingljajo malenkost čez rob bale. Kmalu so psi razumeli igro in enostavno z mesta skočili na vrh bale. Takoj potrditev z igro še malenkost igre na tleh in konec.



15.september (sreda) ...
Danes smo uspeli pse razvedriti s pošiljanjem na dva ekstremno široko postavljena revirja 120 korakov. Pred začetkom smo psu dovolili, da je "ukradel" žogico iza drugega revirja in mu tako dali vedeti, da je to njegov skriti rezervni kotiček kjer lahko pride do nagrade, ko je pri vodniku ne dobi. Tako smo psom dodali notranjo željo po ciljnem usmerjanju. Po tem smo s kratkim utrjevanjem vodljivosti in vaj v gibanju ... s psom prišli do sredinske štartne točke odkoder je sledil samo nežni signal "revir" s kratkim izkorakom ene noge in kazalcem pokrčene roke. Po obkrožanju in povratnem teku le dvig roke (kot pri tehnični igri) za menjavo žogice in tekoče tiho pošiljanje na naslednji revir odkoder se je pes vrnil na "kontro". Torej sprejem na mehki rokav z zadržkom z nadaljevanjem učenja pobegov in uživanja v prenašanju obremenitve. Seanso smo končali po cca 5 minutah.

14.september (torek) ...
Dan počitka! Le nakazovanje predmeta in trije preskoki s prinašanjem - toda prosto postavljene skakalnice višine 40 cm. Uleganje in en odpoklic ter konec.

13.september (ponedeljek) ... "Mix trening" ... poslušnost in delčki obrambe v isti učni seansi. Ob postavljeni vaji "naprej" (količek+opica) smo začeli prosto vodljivost s sunkovitimi kotnimi spremembami smeri v levo in desno. Psa poskušamo na ta način zvabiti v neproduktivno vedenje, da bi "odplaval" oz. ga učimo neprekinjene max. pozornosti ob vsakem trenutku vodljivosti. Če pes malenkost odplava, potrditev sledi takoj po tesnem priklopu. Za energično spremljanje lahko pes "dobi" kot nagrado tudi spremembo ritma gibanja ali katero od vaj v gibanju. Vmes psa na prostor in učenje nakazovanja predmeta (+ posodice) ter nadaljevanje vodljivosti na levi in desni strani. Na tak način smo uspeli sestaviti razdaljo cca. 60-70m in psu po 180" obratu pokazali zelo oddaljeno vajo "naprej", ki jo je dobil za tesno spremljanje 1-3 korakov vodljivosti. Tik pred ugrizom v ciljno tarčo = signal "Au!" in ob povratku z njo tlesk z bičem ter sprejem psa na mehki rokav z zadržkom (vnaprej pripravljeni rekviziti). V nadaljevanju učenje samokontrole pred "pobegom" in učenje stranskega ugriza s takojšnjim "osvajanjem" plena. Nato psa na prostor in odmik 10m ter signal "skoči", obrat, tlesk biča in sprejem psa na TRDI rokav z nadaljevanjem plenske potrditve aktivnega "ubijanja" in v nadaljevanju kratko spuščanje na signal "pust" ... ter seveda takojšnji ponovni ugriz. Menjava plena za met frizbija ter malenkost dvojne tehnične igre v nadaljevanju. Ob pospravljanju igrač (rokavov, klobas, peškija in opice) pes leži na prostoru in pozorno ves zadihan opazuje. Na koncu še nenadni tek stran od psa z enim od plenov in vmes po 15-30m nenačrtovani signal "skoči" v hrbet odmikajočega se vodnika ter učenje pravočasne točke odriva v ugriz. Konec seanse po cca. 10-13 minutah. Vse reakcije s strani psov so bile izražene zelo energično.

12.september (nedelja) ... Dan "počitka". Temeljito česanje dlake in obvezno dolgočasenje. Po včerajšnjem napornem večernem teku le kratka igra in med njo navajanje na stegnjeno dlan druge roke (izmenično) ob plenu, ki je v igri. Tako počasi psa navajamo na nepomembnost poločaja stegnjene dlani ob plenu (brez dotikanja). Nagrada za mirno držanje ob položaju obeh stegnjenih dlani "prikliče" ponovno igro na sosednjem mestu ali met naslednje igrače. Popoldan ... trening predstavitve težkih okoliščin: kondicijski 4km tek ob kolesu do sveže pokošenega travnika tik ob glasni prometnici (krajše 2min. odlaganje, utrjevanje kratkih odpoklicev s 3m in položaja pred vodnikom ... brez škatle, učenje stranskega ugriza ob pobegu markerja, obremenitev in spuščanje plena s tihim čuvanjem in ponovno prenašanje obremenitve ob polnem ugrizu, tehnična igra z 2 frizbijema in kratka ponovitev mirnega držanja plena ob stegnjeni dlani vodnika - položaj tik pred predajo prinosila po aportiranju). Skupni čas "cross treninga" ... cca 12 minut.

11.september (sobota) ... Danes smo se posvečali izpiljevanju posameznih učnih členov. Utrjevanje vaje "stoj" tik pred izhodom iz pesjaka. Utrjevanje nakazovanja predmeta na betonu in travi ob posodici s hrano (3x). Ustvarjanje nagona po prostem prinašanju predmeta (ali igrače) z mirnim držanjem - tik pred igro obe stegnjeni dlani OB predmetu (ali igrači )... brez dotikanja prinosila! Sledila je igra z naslednjim plenom, ki je bil na vrsti za prosto prinašanje ... torej igra s prinosilom PRED metom in ne po njem. Kratka tehnična igra s frizbiji z namenom uvajanja signala "pust" ob hitrem spuščanju. Nato obdelava osn. učnega člena pobiranja žogice s kljukice ... tokrat globoko v revirju in malenkost proti izhodni strani. V namen uspešnega obkrožanja smo "izhodno krilo" revirja malenkost pokrajšali. Delo smo načrtovali z 2 revirjema (razmak 10m). Pred začetkom najprej 2x iz 3 metrov "cik" okrog drugega revirja "na suho" in ob povratku met priboljška med nogama. Nato pošiljanje psa iz pozornosti s 5 metrov na prvi revir s pobiranjem žogice ... ob vračanju psa do vodnika tekoče spuščanje (kot pri tehnični igri s frizbiji) in tiho pošiljanje na drugi revir z žogico ... po povratku spet tekoče spuščanje in igra pri vodniku s tretjo (enako) žogico. Povdarek torej na disciplini pobiranja in spuščanja žogic. Konec seanse po 9-12 minutah. Šesturni počitek. Zvečer kondicijski tek v kasu 5km ob kolesu s 3 vzponi - brez ustavljanja (x3).

10.september (petek) ... Domači "MIX TRENING" na zelenici okrog hiše: utrjevali smo poravnavo osnovnega položaja na klopi z uvajanjem signala "sedi" in "prostor" ter potrditev s hrano. V nadaljevanju psa na prostor in odpoklic na 5m s čim tesnejšim usedanjem pred vodnikom (na škatli), parkrat "cik" in "cak" okrog stebra in nato glavni del ... preskoki preko PROSTO postavljene skakalnice širine 1,2m in POVEČANE VIŠINE z 20 na 50cm! Metanje torej koščkov hrane tja in nazaj (seveda med nogama). Psi niso imeli ineresa, da bi hodili mimo ovire. Preskoke smo kombinirali izmenično s še višjim preskokom v nadaljevanju (za hrbtom vodnika) preko 70cm ograje ... le da je tam sledil met plena čez oviro - psi so ga spet veselo prinašali k vodniku. Nato glavni preizkus s še 2-4 meti različnih igrač (plena) čez 50cm skakalnico in ob vrnitvi potrditev z igro na DRUG-NASLEDNJI plen. Igra s plenom in eno spuščanje s takojšnjo potrditvijo - ponovni ugriz. V nadaljevanju smo še naredili eno obkrožanje razvitega revirja oddaljenega 8m na bližnji lokaciji, seveda iz točnega osnovnega položaja, v katerem je bila globje na tleh postavljena opica (marker) na tleh. Ob pobiranju signal "skoči". Psi so veselo in ozko obkrožili revir. Ob povratnem teku do vodnika tekoča menjava plena s sprejemom na (danes prvič) TRDI ROKAV in potrditev s tleskom biča. Sledilo je še par ugrizov v mehkejši plen ... vendar le kot nagrada za samokontrolo! Prejšnji spuščeni plen je praviloma ležal v neposredni bližini psa in KONEC 8-10 minutnega "treninga"! Vse skupaj torej na kratko do prijetne zadihanosti psa, nič več! Sedem urni počitek ....... Pozno popoldanski kondicijski tek 2km (x4) z vmesnim "travnik postankom" ... torej "CROSS TRENING": kratka vodljivost, usedanje in uleganje v gibanju. Potrjevanje s takojšnjimi kratkimi meti briketkov nazaj v gobec, frizby tehnična igra z vmesnim učenjem točke odriva na poševno postavljeno klobaso. Pes gre namreč vedno na nižji (zunanji del) plena. Med teh. igro 2 frizbijev OBČASNO uvajanje signala "pust". ObčasnI preizkus uleganja (kot pri vaji naprej) ampak le po samostojnem in hitrem spuščanju predhodnega frizbija ter sekundarna nagrada (naslednji met z zamikom), ki je sledila takoj po dotiku prsnega koša do tal. Skupni čas 5-6 minut.

9.september (četrtek) ... Danes smo utrjevali vajo "naprej" in sicer na ozko in zelo podolgovato pokošenem travniku (vizuelni koridor). Razlika je bila ta, da smo povečali razdaljo do nagrade za še enkrat toliko kot je bila nazadnje - pred enim tednom. Tarčo smo postavili na začetku travnika in za ogrevanje 2x naredili "cik" obkrožanje količka ... ter nagrada z metom hrane med nogama in naslednjič nastavitev ciljnega plena PRI VODNIKU v primerni višini za dolg odriv (ob povratku psa). Potem psa na prostor, odložitev plena samo 5m pred njim (za količkom višine 70cm) in hrana ob povratku do ležečega psa. Signal "skoči" in takoj obračanje psa v kontra smer od ciljnega plena ter osnovni položaj. Sledi odmikanje od tarče, ki je za hrbtom. Kratki delčki vodljivosti z začetki vaj v gibanju, spremembami smeri in ritma hoje s sprotnim nagrajevanjem - z 2 vrstami priboljškov (brez igre). Ob postopnem odmiku med utrjevanjem poslušnosti od ciljnega količka je sledil obrat proti zdaj ŽE ZELO ODDALJENI TARČI. Razdalja 70-120 korakov odvisno od psa in trenutnega nagona! Osnovni položaj, tihi kazalec in pogled proti tarči, točen osnovni položaj, 2-3 korake vodljivosti in ob max. spremljanju tihi signal "naprej". Tik pred pobiranjem plena za količkom = signal "ja" in ob povratku psa izdatnejša igra s frizbiji, žogicama in klobaso. Skupni čas 6-9 minut. Zvečer kondicijski tek ob kolesu 1,5 km (x4) po temi in dežju ob svetilki.

Starost psov ... (13 mesecev)


Predvsem se nam zdi BOLJ KORISTNO za kinologijo, da VSEM pokažemo kaj in koliko delamo z našimi psi - vsak dan posebej ... brez sramežljivosti, bojazni in škrtosti. Mogoče bo gradivo komu v pomoč ali pa vsaj kot kakšna nova ideja. Ko začnemo učiti psa določene vaje je vsaka informacija dobrodošla. Da bi to recimo pričakovali od drugih državnih prvakov (ni niti za mislit). Vemo, da se mogoče komu zdimo nespametni, da vse "skrivnosti izdajamo" ampak ne vejo, da tega ne pišemo za njih temveč za vse tiste, ki o šolanju psov svobodno razmišljamo. Le takim vodnikom lahko to gradivo največ koristi. Ne oziramo se torej na drobne nepomembnosti temveč gledamo le v PRIHODNOST ŠPORTA v Slovenji. Če bi čakali člane "Komisije Za Šolanje" ... kdaj bodo kaj uporabnega ZASTONJ povedali, napisali ali kako drugače pomagali vsakdanjim "drobnim kinologom" po državi ... bi verjetno prej dočakali lastno upepelitev in pogreb.


ekipa "Reisenadler"